Juliette Binoche dobitnica počasne Goye
(Izvor: EPA-EFE/HAYOUNG JEON)

Juliette Binoche dobitnica počasne Goye

Poznata francuska glumica Juliette Binoche dobiće 11. februara počasnu Goyu, nagradu španske Akademije filmskih umjetnost za njen "izuzetan doprinos" kinematografiji. Glumica (58) koja je 1996. godine dobila prestižnog Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu "Engleski pacijent" reditelja Anthonyja Mighelle, nesporno je doprinjela evropskoj kinematografiji, saopštila je španska akademija.

Juliette Binoche će na ceremoniji dodjele Goye 11. februara u Sevilli dobiti Međunarodnu Goyu, posebnu nagradu ustanovljenu prije dvije godine. Prošle je godine tu nagradu dobila australijska glumica Cate Blanchett.

Francuska glumica je tokom 40 godina karijere sarađivala sa velikim rediteljima kao što su Jean-Luc Godard, Louis Malle, Michael Haneke i Kšištof Kišlovski.

Juliette Binoche je dobitnica brojnih nagrada, među kojima su francuski Cezar i britanska BAFTA. Dobijala je nagrade na čuvenim evropskim festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji.

Glumica je prošle godine nagrađena na španskom filmskom festivalu u San Sebastianu.

Nagrada Goya španske Akademije filmske umjetnosti i nauka sastoji se od male biste velikog španskog slikara Francisco Goye. Nagrada je prvi put dodijeljena 1987. godine.

federalna.ba/Beta

Juliette Binoche Goya