Judo savez BiH najbolji organizator svih evropskih takmičenja u 2022.

Posljednji dan Evropskog prvenstva u judou do 23 godine, koje je u petak počelo u Sarajevu, Evropska judo unija (EJU) iskoristila je kao priliku da Judo savezu Bosne i Hercegovine uruči priznanje za najboljeg tehničkog organizatora svih evropskih takmičanja u 2022. godini.

Priznanja "Najbolji od najboljih" koje je predsjednik EJU-a Laszlo Toth uručio prvom čovjeku bh. saveza Branislavu Crnogorcu i ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Samiru Avdiću, samo su potvrda mišljenja brojnih čelnika krovne evropske i svjetske judo federacije izrečenih nakon završetka ovogodišnjih takmičenja čiji je tehnički organizator bio Judo savez Bosne i Hercegovine, a koji je bilo ukupno pet u ovoj kalendarskoj godini.

Uz danas okončano EP do 23 godine, Judo savez BiH je ove godine organizovao dva Europa kupa (senori i juniori), Europa Open te je bio domaćin Svjetskog prvenstva za kadete, koje je proglašeno kao najbolje ikad organizovano u ovoj starosnoj kategoriji.

"Iako se ovo priznanje EJU-a odnosi isključivo na 2022. godinu, s pravom možemo reći da je ono plod našeg rada u posljednjih skoro 20 godina", rekao je Branislav Crnogorac, predsjednik Judo saveza BiH te dodao:

"Prvo evropsko takmičenje organizovali smo davne 2003. godine, a od tada do danas bili smo domaći dva svjetska, sedam evropskih šampionata i 20-ak evropskih kupova u raznim starosnim kategorijama."

Posljednji takmičarski dan Evropskog judo prvenstva do 23 obilježili su reprezentativci Turske, koji su do zlata stigli pobjedom nad Njemačkom. Upravo su turski judisti i judistkinje bili nepremostiva prepreka za bh. nacionalni tim u osmini finala timskog mješovitog takmičenja.

Bronzane medalje u timskom dijelu takmičenja na kontinentalnom šampionatu osvojile su selekcije Mađarske i Gruzije. Mađari su u borbama za treće mjesto porazili Ukrajinu, dok je Gruzija bila bolja od reprezentacije Francuske.

federalna.ba/AA

Judo savez BiH džudo džudo savez BiH