Jovo Čulić dobitnih književne nagrade Susreta 'Vezeni most'

Jovo Čulić dobitnih književne nagrade Susreta 'Vezeni most'

Stvaralac za djecu Jovo Čulić ovogodišnji je dobitnik nagrade 'Nasiha Kapidžić Hadžić - Vezeni most' za opus i domete u književnosti za djecu, koju dodjeljuje Međunarodni centar za izgradnju povjerenja 'Vezeni most' Banja Luka u okviru istoimenih susreta Banjalučana.

Sastoji se od povelje i tradicionalnog ručnog rada, banjalučke kere, a nagradu je preuzela njegova kćerka Aleksandra Čulić. Nagrada nosi ime poznate banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić Hadžić, a ustanovljena je 2009. godine.  

U okviru te manifestacije upriličen je i recital, u dvorištu rodne kuće dječije pjesnikinje Nasihe Kapidžić Hadžić, u izvedbi Dječijeg studija glume 'Roda'.  

Predsjednik Organizacionog odbora Elmir Mujičić ističe da je ovo osamnaesta godina kako se održava manifestacija ‘Vezeni most’, a ima ukupno 15 sadržaja. Zadovoljni su, kaže za Fenu, odzivom sudionika, a sve se odvija po planu. Manifestacija se realizira uz poštivanje epidemiološki mjera, a iako u skraćenom obliku, tradiciju nisu prekidali niti prošle godine u jeku pandemije virusa korona.

Manifestacija Susreti Banjalučana 'Vezeni most - 2021' održava se od 23. do 27. jula, u organizaciji Međunarodnog centra za izgradnju povjerenja 'Vezeni most' Banja Luka.

Ovogodišnji 'Vezeni most' otvoren je koncertom umjetnica 'Dženana&Dženana' iz Tuzle, u Kulturnom centru Banski Dvor, a u dvorištu rodne kuće pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić položeno je cvijeća na spomen-ploču pjesnikinje i upriličeno poetsko druženje sa pjesnicima. Sjećanje na civilne žrtve rata obilježeno je bacanjem cvijeća sa visećeg mosta u Šeheru, porukama 'Ne ponovilo se', 'Gradimo povjerenje dijalogom' i 'Gradimo mir zajedno'. Za večeras je, među ostalim,  najavljeno 'Veče sevdaha', koncert BZK 'Preporod' iz Zenice.

Planirano je još dosta sadržaja, a ovogodišnji Susreti Banjalučana trebalo bi da budu završeni tradiocionalno, vožnjom dajaka (vrsta čamca specifična za područje Banjaluke) i raftingom na Vrbasu.  

Susreti Banjalučana održavaju se od 2003. godine, na nekoliko lokacija u gradu. Kulturno-zabavni i sportsko-rekreativni sadržaji omogućavaju okupljanje i druženje dijaspore i stanovnika toga grada. Svojevrsna je to spona odnosno most između ljudi koji su otišli iz Banjaluke i njihovog rodnog grada. Ta manifestacija je u Kalendaru kulturnih manifestacija Grada Banja Luka za ovu godinu.

federalna.ba/Fena

Vezeni most Jovo Čulić Banja Luka Banjaluka
Draško Stanivuković Banja Luka Banjaluka
0 16.09.2021 17:08
Draško Stanivuković Banjaluka Banja Luka
0 12.09.2021 19:45
Banjaluka Banja Luka radar Saobraćaj
0 01.09.2021 23:01
Banja Luka opozicija sastanak
0 30.08.2021 16:51