videoprilog Nađe Ridžić (Dnevnik 2)

Obilježena 28. godišnjica razmjene bugojanskih Hrvata

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju na bugojanskom groblju Sultanovići te misom u Crkvi svetog Ante Padovanskog obilježena je 28 godišnjica razmjene hrvatskih logoraša iz logora Stadion. Sa Stadiona je odvedena 21 osoba, a za posmrtnim ostacima njih 15 i dalje se traga. Zbog počinjenih zločina nad Hrvatima Bugojna osuđeno je osam osoba.

Na današnji dan prije dvadeset i osam godina razmijenjena su 294 logoraša, koja su, kako kaže, Miroslav Zelić, koji je i sam bio zarobljen, na Stadionu proveli gotovo osam mjeseci. Zato današnji dan izaziva tugu, ali i radost.

„294 logoraša razmijenjena na ovaj dan - to su osobe koje su prošle pakao bugojanskihg logora i trebaju slaviti i biti sretni što su izišli iz logora, ali ujedno je i dan žalosti“, kaže Zelić, bivši logoraš i predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno.

Žalost je za porodice dvadeset i jednog odvedenog logoraša, jer posmrtni ostaci dvije osobe pronađeni su na području Bugojna, dok su četiri ekshumirane na lokalitetu Rostova i ukopane na groblju Sultanovići. Nažalost, za petnaest osoba još se traga.

Predsjednik HULDR-a Bugojno Marijo Mostarac ističe kako traže da tužilaštvo uradi svoj dio posla i da procesira ljude koji su to počinili i da se napokon okrije gdje je još 15 nestalih bugojanskih Hrvata, koji su odvedeni i koje je popisao Crveni križ.

I dok gotovo pa tri desetljeća porodice odvedenih čekaju da posmrtni ostaci njihovih najbližih, ali i oni sami, konačno nađu smiraj, živjeti se dalje mora i treba.

„Mora se nastaviti živjeti u Bugojnu, kako hrvatski narod tako i bošnjački i srpski, i graditi ono što je bilo u proteklom periodu narušeno i obaveza je svakog od nas svakim danom to popravljati“, poručuje Bugojanac Zdenko Antunović.

A za popravak u kojem bi oni koji su izgubili najmilije u bilo kojem narodu konačno smirili duše - sve je manje vremena. Jer većina, sudeći po broju prisutnih na groblju, svoje je mjesto našla daleko od ove zemlje. U koju dođu tek godišnje jednom, kako bi njima, ali i onima koji su ostali čekati smiraj, bilo lakše.

federalna.ba

Bugojno logor logoraši
Bugojno Haris Čaušević teroristički napad
0 27.06.2022 17:21
Bugojno Stupić Gračanica
0 08.06.2022 20:30
Albanija Kosovo Sirija Irak logor ISIL
0 28.05.2022 16:36
Bugojno obilaznica izgradnja ugovor
0 11.05.2022 17:42