Jordanski kralj Abdullah: Nećemo biti poprište regionalnog rata
(Izvor: EPA-EFE/YOAN VALAT)

Jordanski kralj Abdullah: Nećemo biti poprište regionalnog rata

Jordanski kralj Abdullah II izjavio je da njegova zemlja neće biti polje regionalnog rata. 

Kralj Abdullah imao je telefonski razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom nakon iranskih napada na Izrael.

Razgovarali su o dešavanjima u regionu, o naporima za smanjenje tenzija i postizanje primirja u Gazi. Lideri su istakli važnost koordinacije u odnosu na razvoj događaja u regionu.

Upozoravajući na bilo kakvu izraelsku eskalaciju koja bi proširila osovinu sukoba u regionu, kralj Abdullah je izjavio da njegova zemlja neće biti područje regionalnog rata.

Jordanski kralj je izjavio da je način da se zaustavi eskalacija i zaštiti region od negativnih efekata zaustavljanje napada na Gazu.

Pozivajući na zaštitu civila u Gazi, Abdullah II je naveo da treba osigurati adekvatan i kontinuiran pristup humanitarnoj pomoći Gazi.

Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Revolucionarna garda potvrdila je u subotu lansiranje desetina dronova i raketa prema Izraelu.

U međuvremenu, postoje spekulacije da bi Izrael mogao odlučiti da uzvrati, za što stručnjaci vjeruju da bi moglo izazvati sveopšti regionalni rat.

federalna.ba/AA

Jordan Kralj Abdulah