Jordan i Velika Britanija iz aviona isporučili pomoć bolnici u Gazi

Jordan i Velika Britanija iz aviona isporučili pomoć bolnici u Gazi

Velika Britanija je saopštila da je zajedno sa Jordanom organizovala da se iz aviona direktno baci pomoć bolnici na sjeveru Pojasa Gaze. Britanski Foreign Office saopštio je da je iz aviona jordanskih zračnih snaga bacio pomoć koju je finansirala Velika Britanija u bolnicu Tal Al-Hava, prenosi danas AP.

Kako je navedeno četiri metričke tone pomoći, uključujući lijekove, gorivo i hranu za pacijente i osoblje bolnice, bile su opremljene GPS tragačima. Jordanska vojska je saopštila da je to dvanaesti put da se pomoć Gazi isporučuje na taj način od početka rata Izraela i Hamasa.

Velika Britanija sarađuje sa Jordanskom hašemitskom dobrotvornom organizacijom da obezbijedi i isporuči britansku pomoć Gazi u vrijednosti od 1,3 miliona dolara. Britanski ministar spoljnih poslova David Cameron je rekao da će hiljade pacijenta imati koristi i da će gorivo omogućiti da ključna bolnica nastavi da spasava živote.

On je međutim dodao da je situacija u Gazi očajna i da je potrebno mnogo više pomoći i to brzo, te pozvao na hitnu humanitarnu pauzu u ratu da se to omogući i da se taoci vrate kući. Agencije UN i organizacije za pomoć kažu da nastavak neprijateljstava i odbijanje izraelske vojske da omogući isporuke, te slom reda u Gazi, sve više otežavaju isporuku ključne pomoći većem dijelu opkoljene palestinske enklave.

Organizacije za pomoć kažu da su suočene sa velikim procesom inspekcije koji omogućava da samo malo pomoći uđe u Gazu iako potrebe rastu. Izrael tvrdi da su inspekcije neophodne iz bezbjednosnih razloga.

U međuvremenu su vođe velikih UN i humanitarnih organizacija pozvale Izrael da obezbijedi hranu i lijekove i omogući isporuku pomoći za 2,3 milona Palestinaca u Gazi i svjetske lidere da spriječe da se desi još veća katastrofa.

U saopštenju vođa 12 agencija UN, šest velikih humanitarnih oganizacija i specijalnog UN istražitelja za ljudska prava raseljenih je navedeno da Izrael mora ispuniti obaveze na osnovu međunarodnog prava da zaštiti civile i infrastrukturu na koji se oslanjaju, uključujući domove, bolnice i škole.

Oni su takođe pozvali na hitan prekid vatre u Gazi, oslobađanje talaca otetih tokom iznenadnih napada Hamasa na jug izraela 7. oktobra i bezbjednost i neometan pristup humanitarnoj pomoći.

federalna.ba/Beta

Jordan Velika Britanija pomoć Gaza