Jolie kritizira vlade zbog nedjelovanja u borbi protiv seksualnog nasilja tokom rata
(Izvor: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Jolie kritizira vlade zbog nedjelovanja u borbi protiv seksualnog nasilja tokom rata

Angelina Jolie osudila je nedostatak akcije vlada da podrže preživjele ratnog silovanja kao "duboko bolnan i frustrirajući".

Glumica i posebna ambasadorica UN-a za izbjeglice, koja je pokrenula Inicijativu za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima (PSVI) s tadašnjim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom 2012., rekla je da nije bilo "približno dovoljno" napretka u privođenju počinitelja pravdi, dajući prioritet potrebama preživjelih ili okončanju nekažnjivosti.

Pišući danas za Guardian, kaže: “Bilo je određenog napretka... ali to nije bilo ni približno dovoljno da zadovolji potrebe preživjelih ili da odvrati počinitelje od upotrebe silovanja kao ratnog oružja u gotovo svakom novom sukobu u prošlom desetljeću. “Uprkos obavezi koje su vlade preuzele, nismo vidjeli značajne, trajne akcije na globalnoj razini. Ovo je duboko bolno i frustrirajuće.”

Dok britanska vlada obilježava 10. godišnjicu PSVI-ja konferencijom u Londonu, Jolie je izjavila: “Sastajemo se i razgovaramo o ovim užasima i slažemo se da im se nikada više ne smije dopustiti da se ponove. Obećajemo da ćemo povući – i držati – tu liniju. “Ali kada dođe do teških izbora o tome kako provesti ova obećanja, uvijek iznova nailazimo na iste probleme. Nailazimo na neke članove Vijeća sigurnosti koji zloupotrebljavaju svoje pravo veta, kao što je slučaj sa Sirijom. Nailazimo na to da se ekonomski i politički interesi stavljaju na prvo mjesto, tretirajući neke sukobe kao važnije od drugih. I nailazimo na nedostatak političke volje, što znači da su vlade posljednjih godina umanjile važnost napora u borbi protiv seksualnog nasilja u ratnim zonama, uprkos izravnoj vezi s međunarodnim mirom i sigurnošću.”

Očekuje se da će ministri i predstavnici iz 70 zemalja prisustvovati dvodnevnom summitu PSVI koji počinje u ponedjeljak. Njima će se pridružiti i žrtve nasilja te nobelovci Nadia Murad i Denis Mukwege.

Tariq Ahmad, posebni predstavnik britanskog premijera za PSVI, rekao je da će konferencija "potaknuti nove akcije", osigurati nove obaveze (uključujući finansiranje) i "raspraviti o tome kako ojačati globalni odgovor na te zločine i kako se pozabaviti nekim od stvarnih korijena uzroka, uključujući rodnu diskriminaciju”. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva najavila je u ponedjeljak nova sredstva od 12,5 miliona funti tokom tri godine za borbu protiv nasilja. Većina novca bit će iskorištena za potporu preživjelima.

Ministar vanjskih poslova, James Cleverly, rekao je: “Sama prijetnja silovanjem i seksualnim nasiljem kao ratnim oružjem trebala bi izazvati hitnu međunarodnu osudu i brzu akciju da se ti napadi zaustave prije nego što počnu.

“Stoga se danas solidarišemo da podržimo preživjele i donesemo pravdu. Ali i da pošaljemo nedvosmislenu poruku onima koji naređuju, dopuštaju ili provode seksualno nasilje: nećemo to tolerirati i tražit ćemo da se počinitelji kazneno gone.”

Ali Nimco Ali, izvršni direktor Five Foundationa, organizacije koja radi za žene i djevojke širom svijeta, rekla je da obećanje novca nije dovoljno.

"Nije dovoljno da vidimo obnovljene obaveze", rekla je. “Dokazano je da nisu dovoljni ni pouzdani. Ured za vanjske poslove, Commonwealth i Ured za razvoj treba ugraditi promjenu u svoju srž i ažurirati vlastite sistemske prioritete stavljajući načela rodne ravnopravnosti u središte svojih politika pomoći i diplomacije.” Ali je dodala da se novac mora dati lokalnim ženskim organizacijama. "Ukoliko međunarodna pomoć i strategije strane diplomatije ne uključuju nepokolebljive i specifične finansijske obaveze za žene i djevojke na osnovnoj razini - u zemljama u kojima se događaju specifični slučajevi nasilja – i za 10 godina ćemo biti na istoj razini", rekla je.

Eva Tabbasam, direktorica Gender Action for Peace and Security, rekla je da je 12,5 miliona funti "kap u moru u usporedbi s iznosom novca koji je izuzet iz programa rodne ravnopravnosti". Prošle godine došlo je do smanjenja budžeta za inozemnu pomoć za 3 milijarde funti, a procjenjuju se daljnja smanjenja u sljedećih nekoliko godina. Analiza britanske pomoći između 2019. i 2022. pokazala je da su rezovi imali značajan štetan utjecaj na živote žena i djevojčica.

Yasmin Sooka, predsjednica UN-ove komisije za ljudska prava u Južnom Sudanu, rekla je da je rat u Ukrajini značio da su organizacije o kojima ovise žrtve seksualnog nasilja u Južnom Sudanu i drugim zemljama posljednjih godina smanjene. "Međunarodna zajednica mora zaustaviti ova kršenja u Južnom Sudanu, ali u nedostatku mira barem bismo trebali moći pomoći žrtvama", rekla je.

Samit PSVI-ja održan u Londonu 2014. – na kojem je sudjelovalo 1700 političara, slavnih osoba i preživjelih – kritiziran je jer je koštao više od pet puta više od budžeta Ujedinjenog Kraljevstva za 2015. za borbu protiv silovanja u ratnim zonama.

Godine 2020., osuđujuće izvješće organizacije za pružanje pomoći navodi da PSVI "nije u potpunosti ispunio svoje ambicije i da postoji opasnost da iznevjeri preživjele".

federalna.ba/The Guardian

Angelina Jolie ratno silovanje žrtve