John Kirby: Američke trupe će ostati u Siriji
(Izvor: EPA-EFE/BONNIE CASH / POOL)

John Kirby: Američke trupe će ostati u Siriji

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby izjavio je da će američke trupe i dalje biti u Siriji.

Prema njegovim riječima, američki predsjednik Joe Biden "brzo i hrabro" je odgovorio na napade na vojne objekte u Siriji.

"Ovo je bio ozbiljan napad militantnih grupa. I predsjednik je uzvratio značajno, brzo i hrabro, kako bi se suočio s tim", rekao je Kirby u emisiji na televiziji CBS.

Istakao je da se u Siriji nalazi manje od 1.000 američkih vojnika i da oni rade na neutralisanju terorista ISIS-a.

Naveo je da se aktivnost terorista ISIS-a značajno smanjila u Siriji, ali i da će američke trupe ostati na dužnosti u toj zemlji.

Naveo je da je Biden "apsolutno odlučan" da zadrži američke trupe u Siriji.

Kirby je također govorio o mogućnosti dodatnih odgovora, ako Biden smatra potrebnim, na napade grupa koje podržava Iran na američko osoblje i objekte u Iraku i Siriji 23. marta.

"Ovdje smo pokazali da će Sjedinjene Američke Države uvijek odlučno djelovati kako bi zaštitile naš narod", kazao je Kirby.

Izvori su za Anadoliju, pod uslovom anonimnosti, rekli da je u petak naveče izvršeno dvadesetak raketnih napada iz regiona u kojima su bile prisutne grupe koje podržava Iran na naftna polja Al-Omar i Kuniko, gdje su stacionirane američke snage.

Američke snage stacionirane na tim poljima navodno su odgovorile vatrom na vojne baze u kojima se nalaze grupe koje podržava Iran.

Terorističke grupe koje podržava Iran tokom četvrtka napadale su naftna polja Al-Omar i Kuniko dronovima i raketama. SAD su dan kasnije izvele zračne napade na grupe koje podržava Iran u istočnoj Siriji kao odgovor na napad dronom u kojem je ubijen jedan i povrijeđeno pet pripadnika američke vojske.

federalna.ba/AA

John Kirby SAD Sirija