Delegacija EU Mostaru uručila vrijedne donacije

Delegacija EU boravila je u posjeti Mostaru. Tamošnjoj Kliničkoj bolnici uručena je vrijedna donacija u medicinskoj opremi, a Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH vakcine u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Predstavnik EU je poručio da su danas u Mostaru uručili 5.800 Pfizerovih vakcina, što je dio od ukupno preko 214.000 vakcina  koje bi do kraja augusta trebale biti isporučene Bosni i Hercegovini. Kazao je i da se nada da će više od 50 procenata stanovništa biti vakcinisano, kako bi se stekao kolektivi imunitet. 

„Ovo znači da je EU uz Bosnu i Hercegovinu.  Do sada smo osigurali značajnu medicinsku opremu, potrepštine i vakcine. Vrijednost je oko 20 miliona eura. Za vakcine je na raspolagaju oko 30 miliona eura. EU ostaje uz Bosnu i Hercegovinu kao našeg najbližeg susjeda i buduću članicu Evropske Unije“, kaže Johann Sattler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini. 

Uz zahvalu Evropskoj uniji na pomoći koju Bosna i Hercegovina dobija, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević, istakla je da ministarstvo kojem je na čelu nije ministarstvo zdrvstva kojeg država Bosne i Hercegovina nema, nego je resor zdravlja na nivou entiteta i kantona. 

„Istina, cjepivo u BiH dolazi u jako malim kolilčinama. Ali, ono što je bitno dolazi redovno i kontinuirano. Ono što mi već sada znamo je da nam svake srijede dolazi između 10 i 12 000 doza cjepiva iz EU. Imamo i najavljene planove isporuka iz COVAX mehanizma“, rekla je ministrica Gudeljević.

Iz Zavoda za javno zdravstvo je rečeno da se nadaju da će zainteresiranost stanovništva za vakcinisanje biti na višem nivou, te da do sada niti jedna vakcina nije propala. Kada je riječ o najavljenom ugovoru s Kinom od pola miliona doza vakcina potvrđeno je da je Zavod potpisao Ugovor. Čeka se na potpis kineskog prizvođača, kaže Siniša Skočibušić, direktor zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. 

„Kada oni potpišu, mi moramo čim prije uplatiti. Nakon uplate je predviđeno da prvi kontingent ide za 5 dana. Tako da sada čekamo da nam oni vrate potpisani ugovor“, tvrdi Skočibušić.

Prije posjete Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, delegacija EU posjetila je Kliničku bolnicu Mostar kojoj su uručili donaciju, 5 uređaja koje služe za opskrbu kisikom respiratorno ugroženih pacijenata, vrijednoj oko 50 hiljada maraka.

federalna.ba/Sanel Kajan

EU Johan Sattler pomoć Mostar
Mostar HNK koronavirus
0 26.07.2021 12:01
Skokovi sa Starog mosta Stari most Mostar
0 25.07.2021 18:37
Federalni radio Radio Federacije BiH Skokovi sa Starog mosta Stari most Mostar
0 25.07.2021 18:14
Skokovi sa Starog mosta Stari most Mostar
0 25.07.2021 17:56
Draško Stanivuković Banja Luka Mostar
0 25.07.2021 15:40
Mostar Stari most Skokovi sa Starog mosta
0 25.07.2021 10:35