videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Jesu li zaustavljeni negativni trendovi poslovanja UKC Tuzla - šta kažu građani?

Iako se ulažu značajni napori da se Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli vrati stari sjaj, finansijska dubioza i dugovanja od ranije, čini se, to ne dozvoljavaju, bar za sada. Pomoć kantonalne i Vlade FBiH je značajna, ali nije dovoljna. Gotovo 90 posto opreme kojom se koriste vrsni stručnjaci je zastarjelo, dugovi su milionski, no finansijski pokazatelji govore da je u značajnoj mjeri negativno poslovanje zaustavljeno u toku druge polovine prošle godine. S druge strane, kadar se dodatno edukuje, obnavlja se i oprema, smanjuju ili u potpunosti ukidaju liste čekanja. No, je li to dovoljno?

Bez obzira na dobru volju nadležnih i pozitivne trendove u odnosu osnivača prema menadžementu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, finansijska dubioza od ranije skoro u potpunosti koči dalji razvoj ove ustanove, koja je nekada bila jedna od vodećih na području Bosne i Hercegovine, ali i šire. Dug koji su zatekli krajem 2021. godine bio je veći od 103 miliona maraka, a do danas je smanjen za 10 miliona.

„Plate i ostalo je na zadovoljavajućem nivou, Sindikat je zadovoljan tim stanjem. Sljedeće što se tiče uslova gore kakve imaju pacijenti - to stanje treba popravljati u narednom periodu jer je ono u proteklom periodu prilično zapušteno“, kazao je Emir Softić, predsjednik Upravnog odbora JZU UKC Tuzla.

Pomaci su primjetni, ali su mišljenja građana različita.

„To zdravstvo treba jednom konačno da se sredi. Ne može ovako“.

„Mislimo da su dobre usluge. Jako su ljubazni. Sve najbolje“.

„Divni su, naročito ona nova klinika, Plava, ja ono u životu nisam vidjela“.

„Mislim da je solidno, samo moramo dugo čekati u čekaonicama“.

„Ljubaznost osoblja, odnosno onih osoba koji rade na šalterima je... tako su drski, neprijatni, grubi prema bolesnicima“.

Iako onkološki pacijenti i dalje na radioterapiju odlaze u Mostar, Sarajevo i Zenicu, u narednih nekoliko mjeseci bi i taj problem trebao biti riješen budući da je u toku tenderska procedura za nabavku novog linearnog akceleratora.

„Unutar tri do pet mjeseci mi ćemo imati instaliran novi linearni akcelarator uz popravljeni stari“, kazao je Denijal Tulumović, v.d. direktora JZU UKC Tuzla.

Nadalje, uvođenjem dodatnog radnog vremena, smanjene su liste čekanja na svim odjelima. Na nekim su i potpuno ukinute.

„Otvorili smo prostor na način da kolege rade subotom, a da će za to biti posebno stimulirani. To smo prvo uradili za populaciju djece gdje je magnentna rezonanca - jako dugo se čekalo na magnet, a kod djece ne smije da bude čekanja“, ističe Tulumović.

Za funkcionisanje i nabavku prijeko potrebne opreme UKC-u Tuzla Vlada Tuzlanskog kantona je u proteklom periodu izdvojila oko 20 miliona maraka.

„Spremni smo ući u ozbiljnije aranžmane ukoliko vidimo da je opredjeljenje, ukoliko vidimo da stvari idu u pravom pravcu i da je to zaista potreba, prije svega, građana“, izjavio je premijer TK-a Irfan Halilagić (SDA).

Rekordna su ovo ulaganja u rad i funkcionisanje jedne od najvećih zdravstvenih ustanova u Federaciji, od 2009. godine, od čega bi krajnju korist trebali imati zdravstveni osiguranici.

federalna.ba

UKC Tuzla Vlada TK
Emir Osmanović Šefik Umihanić UKC Tuzla Zdravstveni centar Brčko
0 10.05.2024 19:41
kadaverična transplantacija organa UKC Tuzla
0 25.04.2024 18:36
UKC Tuzla Mreža Tuzlanski kanton KCUS Šekib Umihanić
0 23.04.2024 22:02