videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Jesu li onkološkim pacijentima iz TK refundirani troškovi za liječenje?

Uz finansijsku dubiozu i milionska dugovanja od ranije Univerzitetski klinički centar Tuzla susreće se i dalje sa problemom stare i dotrajale opreme. Iako su ukinute liste čekanja onkološki pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona, usljed kvara na aparatu za radioterapiju na zračenje i dalje odlaze u Mostar, Sarajevo i Zenicu. Dok neki od pacijenata tvrde da im nisu refundirani troškovi prevoza i smještaja u drugim gradovima, iz menadžmenta UKC Tuzla potcrtavaju da to nije tako.

Pored borbe sa teškom bolešću koja ne bira i čije liječenje iziskuje posebne troškove, oko stotinu pacijenata sa područja Tuzlanskog kantona ima brigu više, budući da na zračenje ne mogu ići u najbližu zdravstvenu ustanovu. Česti kvarovi na aparatu za zračenje, godinama su svakodnevnica. Uz sve, neki od onih koji su se izborili sa opakom bolešću, tvrde da su sve troškove snosili sami.

"Ništa nismo imali. Znači, snalazi se kako znaš, sam. Niti te pita ko možeš li ti ni imaš li novca, ni kako ćeš. Šta ćeš, nego snalazi se kako znaš", kaže Sabina Halilović.

Nasuprot riječima oboljelih, ali i izliječenih pacijenata, iz menadžmenta UKC-a Tuzla se drže tvrdnje o refundaciji troškova.

"Svi troškovi će biti refundirani, pošto svi troškovi koji se odnose na ovaj vid terapije su na nivou vertikalnog odnosno Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja", tvrdi Denijal Tulumović, v.d. direktora JZU UKC Tuzla.

Odnosi li se to samo na trenutno oboljele pacijente ili će se troškovi refundirati svima koji su se uz bolest nosili i sa izazovom čestog kvara aparata za radioterapiju te preusmjeravanjima u druge centre, još nije precizno definisano. Međutim, koliko je nadležnima stalo da olakšaju oboljelima, najbolje govori činjenica da je na Skupštini Tuzlanskog kantona odbijena inicijativa NIP-a o jednokratnoj pomoći u iznosu od 500 KM.

"Zaista nekako smo razočarani u pogled i djelovanje skupštinske većine kada su u pitanju osjetljive kategorije, naši građani koji se nalaze u jednom ovako teškom stanju, koji se bore za život i očekuju od nadležnih da učine taj život kvalitetnijim i podnošljivijim", istakao je Izen Hajdarević, predsjednik Kluba zastupnika NiP-a u Skupštini TK-a.

Za nabavku novog linearnog akcelaratora Vlada TK je već izdvojila sredstva i u toku je tenderska procedura, tako da bi prema obećanjima, ovaj problem trebao biti riješen u narednih nekoliko mjeseci.

federalna.ba

Tuzlanski kanton onkološki pacijenti refundacija troškova
Travnik TBC onkološki pacijenti
0 30.08.2023 10:25
Tuzlanski kanton ubistvo samoubistvo
0 21.08.2023 08:44
Tuzlanski kanton Premija osiguranja Zavod zdravstvenog osiguranja
0 08.08.2023 13:50
poljoprivreda poljoprivrednici Tuzlanski kanton
0 12.07.2023 18:32