'Jednostavno nije bilo ispravno': najbolja iranska šahistkinja o tome zašto je skinula maramu
(Izvor: Arhiva)

'Jednostavno nije bilo ispravno': najbolja iranska šahistkinja o tome zašto je skinula maramu

Rutina se odvijala svaki put kad je Iranka Sara Khadem putovala u inozemstvo na šahovske turnire – između razmišljanja o otvaranjima i odmjeravanja protivnika, najbolje rangirana šahistkinja neprestano je držala na oku kamere koje su lutale dvoranom, skidajući maramu s glave čim bi se prestla kretati.

Ali kada je u decembru stigao poziv za turnir u Kazahstanu - Khademin prvi u tri godine - 25-godišnjakinja je znala da se više ne želi pretvarati. “Činilo mi se, recimo, nepoštenim prema ljudima da sam tamo otišla s maramom”, rekla je. "Jednostavno nisam osjećala da je to ispravno." Ubrzo nakon toga, Khadem, najbolja iranska šahistica i 17. u svijetu među šahistkinja, sletjela je u Almaty. Počele su kružiti njene fotografije, duboko zamišljene sa nepokrivenom kosom, dok se bori protiv svojih protivnica.

Budući da je hidžab obavezan za žene prema iranskom zakonu, neki su Khademinu odluku vidjeli kao znak podrške protestima koji su zahvatili Iran nakon smrti Mahse Amini dok je bila u pritvoru.

Za Khadem i njenog supruga, redatelja Ardeshira Ahmadija, nastup na turniru označio je prekretnicu; od rođenja njihova sina prošle godine, par je razmišljao o preseljenju u sigurniju zemlju. Vremenska linija je pomaknuta naprijed Khademinim pojavljivanjem na turniru, rekao je Ahmadi. "Rekla mi je: 'Voljela bih ići na turnir, ali neću nositi hidžab'", rekao je 32-godišnjak. "Rekao sam 'OK, ako je to tvoja odluka, ja te podržavam i možemo ići u Španiju.'"

Par i njihov 11-mjesečni sin sletjeli su u zemlju početkom januara, njihov put do boravka olakšan je njenim statusom elitne sportašice i imovinom koju su posjedovali u zemlji.

“Čuo sam glasine da smo ovo učinili kako bismo dobili azil ili tako nešto, samo kako bismo se mogli preseliti u Španiju”, rekla je Khadem, također poznata kao Sarasadat Khademalsharieh. "Samo želim biti jasna da nismo koristili nikakve političke razloge da se iselimo jer nam to nije bilo potrebno." Khadem je peta velemajstorica koja je napustila Iran u posljednjih nekoliko godina – nekoliko njih se preselilo u inozemstvo nakon što su igrale na međunarodnoj razini bez marame. Khademin odlazak se, međutim, odigrao u pozadini protestnog pokreta koji je proteklih mjeseci preplavio Iran. Vlasti u Iranu pokušale su suzbiti proteste, pogubivši najmanje četiri osobe i uhapsivši više od 19.500 ljudi, navodi skupina Aktivista za ljudska prava u Iranu. Vjeruje se da je poginulo više od 500 demonstranata. Iranske vlasti nisu dale službene podatke o smrtnim slučajevima ili hapšenjima. Čak i dok je Khadem pokušavala riješiti svoje preseljenje od protestnog pokreta – opisujući preseljenje u Španiju kao “porodičnu odluku” na društvenim mrežama – politika zemlje ih je pratila.

Zabrinutost zbog sigurnosti natjerala je par da drži u tajnosti svoju tačnu lokaciju u Španiji. Khadem je naglasila da je samo ona donijela odluku da se odrekne marame. "Ako bih trebala nekome odgovarati za ovo, mislim da bih to trebala biti samo ja, a ne moja porodica."

Par je nastojao ostati neprimjetan u svojoj novoj zemlji, rekao je Ahmadi. "Ono što je ona učinila ne smatra se političkim u većini zemalja", dodao je. “Ali u Iranu je sve političko.” Njegov je pogled obojen iskustvom iz 2014. Ahmadi je bio pritvoren u iranskom zatvoru Dastgerd tri mjeseca, nakon hapšenja za koje se vjeruje da je povezano s dokumentarcem koji je snimio o underground bendu.

Dok par nastoji ostaviti prošlost iza sebe i ostvariti svoj novi život u Španiji, njihov fokus sada je na ponovnoj izgradnji Khademine karijere nakon višegodišnje pauze izazvane pandemijom i rođenjem sina. Preseljenje u Španiju omogućilo joj je da duboko zaroni u igru u koju se zaljubila kada je imala osam godina.

Planira predstavljati Iran na međunarodnim turnirima, u znak naklona domovini u koju se par s vremenom nada vratiti. "Odluka koju sam donijela u Almatiju bila je lična odluka", rekla je. "Dakle, kada se vratim u Iran - a sigurna sam da hoću - odgovorit ću onima koji me pitaju što sam osjećala."

federalna.ba/The Guardian

Iran šahistkinja hidžab