videoprilog Amera Kovačevića (Dnevnik 2)

Jedni za povratak u klupe, drugi žele samo online

U odnosu na protekle dane broj zaraženi se smanjuje. Istina, situacija je različita od kantona do kantona, pa tako i mjere. Onlaj ili kombinirani model nastave podijelio je krizni štab, nastavnike i roditelje. Jedni za, drugi protiv.

Dok u Goraždu roditelji traže povratak djece u školske klupe, u Sarajevu zahtijevaju nastavak onlajn nastave. Istog su stava i roditelji u Tuzli.

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku da će učenici od 1. do 4. razreda od sutra pohađati nastavu po kombiniranom modelu - jedna sedmica online, a jedna u školskim klupama, roditelji, ali i predstavnici Sindikata negoduju. Glavni razlog je, kažu, loša epidemiološka situacija. Ovakav model nastave, kažu iz Sindikata, imat će velike posljedice.

Oštre reakcije na odluku o izvođenju nastave u KS-u

Neujednačene su epidemiološke mjere u našoj zemlji. U Republici Srpskoj od sutra se i srednjoškolci vraćaju u školske glupe. U Federaciji su takve odluke ostavljene kantonima. Vlasti Bosansko-podrinjskog kantona ignorišu zahtjeve roditelja da otvore škole, z...

- Ukoliko Vlada bude insistirala na provođenju ovog zaključka, to znači sila. Na silu ćemo mi sigurno odgovoriti adekvatno. U ovoj priči neće biti samo sindikati, bit će prosvjetni radnici, bit će roditelji. Doće do bojkota. Oni će napraviti poprilično veliku pometnju u obrazovnom sistemu – upozorio je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a.

Istovremeno, ministrica za odgoj i obrazovanje KS-a Naida Hota-Muminović navodi da škola osim obrazovne ima i funkciju socijalizacije i da je svaka sedmica koju učenici provedu u učionici beskrajno važna. Za zabrinute roditelje su ponudili opciju da djeca nastave pohađati školu online, a roditelji svoju odluku samo trebaju prijaviti školskoj ustanovi.

- Kada govorimo o eventualnim strahovima koje roditelji imaju, vjerovatno epidemiološki strahovi od zaraze, treba napomenuti da roditelj ima pravo da učenika, svoje dijete, ne pošalje u školu, odnosno da odabere online model rada. Time otkljanjamo veliki dio strahova koji su mogli biti motiv za ovakvu reakciju Upravnog odbora vijeća roditelja KS-a – navodi Hota-Muminović.

I dok su u Sarajevu za onlajn nastavu, u Goraždu traže povratak djece u školske klupe. Nezadovoljstvo zbog online nastave su iskazali mirnom protestnom vožnjom.

Roditelji u Goraždu traže povratak djece u škole

Neformalna grupa roditelja danas je u Goraždu organizirala protestnu vožnju uz zvuke sirena ulicama grada, do naselja Vitkovići, nakon što su se Krizni štab i Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde "oglušili" na njihove zahtjeve da se djeca vrate u školske klupe....

- Cilj današnje akcije je da ukažemo Vladi kantona da treba odmah otvoriti škole za učenike u Bosansko-podrinjskom kantonu. To je naš prvi zahtjev. Drugi naš zahtjev je da Vlada kantona i Krizni štab pripreme plan u kojem će napraviti korake i aktivnosti da osiguraju da se naredna školska godina obavi u učionicama, a ne online – poručila je Delila Klovo-Kajić, pokretač Neformalne grupe roditelji za napredne akcije Goražde.

A povodom Odluke Vlade TK-a o prekidanju online nastave i vraćanja učenika i studenata u škole pokrenuta je i online peticija u ovom kantonu da se, ipak, do daljnjeg nastavi model online nastave. Do sada je prikupljeno više od 13.000 potpisa.

U TK pokrenuta peticija za nastavak online nastave, Krizni štab prati stanje

Nakon što su nadležni u Tuzlanskom kantonu odlučili da će se nastava na univerzitetima, visokoškolskim ustanovama, u srednjim i osnovnim školama realizira u školskim klupama pokrenuta je peticija protiv takve odluke koju je do sada potpisalo više od 13.000 ljudi. P...

A u RS-u od sutra i srednjoškolci u klupama, a studenti na fakultetima. Ova odluka donesena je na osnovu zaključaka štaba za vanredne situacije.

federalna.ba

online nastava škola obrazovanje pandemija koronavirus
Njemačka koronavirus pandemija vakcina vakcinacija cjepivo cjepiva cijepljenje Covid19
0 17.05.2021 19:15
Sjeverna Makedonija koronavirus
0 17.05.2021 17:44
Crna Gora koronavirus
0 17.05.2021 16:48
Srbija koronavirus
0 17.05.2021 15:36