videoprilog Fatime Memić (Dnevnik 2)

Slučajno ili ne: Pozivi na saslušanje stigli na dan usvajanja Rezolucije

Tokom tri godine, Milorad Dodik direktno je negirao genocid u Srebrenici najmanje 23 puta, otkako je odlukom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, u junu 2021. godine, negiranje postalo krivičnim djelom, podaci su detektora.ba. Uz to dodajemo i novo negiranje genocida, javno i u kameru, na dan donošenja Rezolucije o genocidu u Srebrenici. No, bez optužnica. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine do danas, uprkos krivičnim prijavama, nije podiglo nijednu optužnicu.

U međuvremenu, po istom zakonu, a zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, SIPA je na saslušanje pozvala Bakira Izetbegovića, Emira Suljagića i Reufa Bajrovića. Po krivičnoj prijavi Slavena Raguža. Ne umanjujući odgovornost jednih ili drugih, pitamo - šta presuđuje u djelovanju istražnih organa?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je pokrenulo proces u kojem se Bakira Izetbegovića, Emira Suljagića i Reufa Bajrovića sumnjiči za raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje. I to po prijavi Slaven Raguža, predsjednik Hrvatske republikanske stranke podnesene još 2022. godine.

“Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je pokrenulo istražne radnje na osnovu kaznene prijave koju sam još prošle godine uradio protiv Bakira Izetbegovića, Reufa Bajrovića i Emira Suljagića, a zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Sjećate se kad je Bakir prebrojavao lovce, Reuf prijetio ‘najbolje naoružanim narodom na svijetu’, a Emir govorio o ‘punim grobljima onih koji su prijetili Bosni’?”, navodi Raguž.

Slučajno ili ne, SIPA je poziv za saslužanje objavila na dan usvajanja Rezolucije o Srebrenici. Iako direktor SIPA-e Darko Ćulum navodi da je poziv upućen prije 15 dana, Reuf Bajrović tvrdi da je poziv dobio jučer. I da je datum odabran ciljano upravo zbog poruke koju naredbodavci žele da pošalju.

“Suštinski se radi o pokušaju kriminalizacije dvije stvari: prvo slobode govora, a drugo kritikovanje vlasti Bosne i Hercegovine. Treba, također, naglastit da je cilj da se ljudi koji su izabrani kao možda neko kao najglasniji, ne smatram da sam bitan, ali možda najefektivniji kritičar ove sadašnje vlasti. Da se njih ušutka i da se pokaže svima drugima gdje je moć i da se ne igraju i bave se javnim živitim, kritikovanjem vlasti i da ne koriste slobodu govora”, ističe Bajrović.

Poziv za saslušanje je dobio i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. Zbog izjave iz 2022. godine kada je rekao da je prebrojao lovce, govoreći o vojnoj snazi Bosne i Hercegovine. Danas, Izetbegović kaže da nije u njegovom biću vrijeđanje drugih naroda te da je prijava ništa drugo nego politička igra.

“Nije slučajno što je jučer uručen poziv od strane SIPA-e meni i gospodinu Suljagiću, čovjeku koji vodi kompleks u Srebrenici. Dakle, izvjesno relativiziranje stvari, pokazivanje toga da se ima uticaj u SIPA-i i Tužilaštvu”, kaže Izetbegović.

Utjecaj ili ne, pozvani će biti saslušani u ponedjeljak u SIPA-i. Inače, krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine zabranjuje se javno poticanje nasilja i mržnje prema grupama ili pojedincu na osnovu nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti. No svjedoci smo da to nije prepreka brojnim zvaničnicama, naročito onima iz RS-a da na raznim istupima vrijeđaju i prijete, naročito kada je riječ o počinjenom genocidu u Srebrenici.

federalna.ba

Milorad Dodik negiranje genocida Bakir Izetbegović Reuf Bajrović Emir Suljagić SIPA
Denis Bećirović Zlatko Lagumdžija Emir Suljagić Munira Subašić
0 14.06.2024 17:53
Okružno javno tužilaštvo Bijeljina Milorad Dodik Srebrenica
0 11.06.2024 20:31
Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 08.06.2024 12:28