Jedinstven stav SBiH, NES-a, HDZ-a 1990 i HNP-a oko pitanja djelovanja Ustavne komisije

Jedinstven stav SBiH, NES-a, HDZ-a 1990 i HNP-a oko pitanja djelovanja Ustavne komisije

Predstavnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), Narodnog evropskog saveza (NES), HDZ-a 1990 i Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) na današnjem sastanku posigli su jedinstven stav oko pitanja djelovanja Ustavne komisije Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, shodno ranijem zaključku tog doma.

Predstavnik SBiH Admir Čavalić nakon sastaka je izjavio da navedene stranke imaju slične stavove po pitanju rada Ustavne komisije.

- Ustavna komisija treba da radi na izmjeni Ustava, treba da se poštuje zaključak Federalnog parlamenta i bilo bi dobro da čim prije zasjeda i ponudi neka rješenja. Ta rješanja će u konačnici prihvatiti ili ne prihvatiti Zastupnički dom Federalnog parlamenta,  odnosno Federalni parlament – kazao je Čavalić.

Navodi da su se dotakli i pitanja potencijalne intervencije visokog predstavnika.

- Stav HDZ-a 1990 je da se domaća politika dogovori oko rješenja, da ne bude intervencije visokog predstavnika, to je od ranije također poznat stav SBiH i NES-a. Mi smatramo, a zbog toga smo i pokrenuli čitav proces u vezi Ustavne komisije, da mi trebamo da dođemo do nekog rješenja ustavnih promjena, a ne da se to nameće – kazao je Čavalić.

Zamjenik predsjednika HDZ 1990 Stipe Tokić smatra da Ustavna komisija treba da nastoji iznaći određeno rješenje i da ga predstavi političkim strankama, koje bi u tom slučaju imale mogućnost ulaganja određenih amandmana.

- Danas smo se sastali na određenoj političkoj razini gdje smo usuglasili početni korak naprijed u smijeru djelovanja Ustavne komisije. Kada su u pitanju intervencije visokog predstavnika moram naglasiti da su već dugo vremena HDZ 1990 i HNP stava da smo načelno protiv bilo kakvih nametanja izvana. Smatramo da treba  postojati dovoljno političke odgovornosti i političkog morala da se nastojimo dogovoriti što je više moguće - kazao je Tokić.

Dodao je, kada su u pitanju bilo kakva kratkoročna i dugoročna rješenja, da će HDZ 1990 i HNP u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije, u Domu naroda PSBiH i na svim razinama, neupitno štititi ustavnu poziciju hrvatskog naroda.

federalna.ba/Fena

Stranka za BiH Narodni evropski savez HDZ 1990 HNP
Narodni evropski savez BiH Narodni evropski savez
0 03.02.2024 13:10
HDZ 1990 Ilija Cvitanović Saopćenje samoubijstvo zaštićeni svjedok
0 12.12.2023 12:13
Stipo Tokić HDZ 1990 Ilija Cvitanović Jajce
0 11.11.2023 15:13