videoprilog Adise Šehić (Federacija danas)

Jedinica za specijalističku podršku MUP-a KS-a je spremna 24 sata

Obračun s automafijom veliki je izazov za MUP Kantona Sarajevo. Iako je povećan broj krađa automobila, u šestomjesečnom izvještaju se vidi i povećan broj vraćenih automobila vlasnicima. Više od 800 skupova je održano i protekli su bez ijednog incidenta. Sve to zahvaljujući dobroj angažiranosti pripadnika kantonalne policije. Međutim, jeste li se zapitali kako funkcionira i šta podrazumijeva rad u najelitnijoj jedinici policije – gdje kamere, inače, nemaju pristup. Naš specijalni tim danas je zavirio u njihovu bazu.

Pripadnici Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo svakog dana suočeni su sa opasnim i visokorizičnim akcijama hapšenja i obračunavanja sa automafijom. Jedan od pripadnika Alfa tima nam je rekao da akcije pripremaju dugo, ali polazak u akciju traje nekoliko minuta.

“U tim trenucima se samo razmišlja da se posao završi i da prođe sve sigurno. Najzahtjevniji dio posla su naravno visokorizična hapšenja iako mi imamo obuku koja traje čitavu sedmicu, planirana je, od opšte pripreme, samoodbrane, taktike, vježbanja, pucanja”.

Dobro obučeni i spremni za svaki izazov, svoj doprinos dali su i u vrijeme pandemije. Sudjelovali su unapređenju sigurnosti građana, pojačanim kontrolama i nadzorima, pomagali su i inspektorima na terenu – pored primarne sfere djelovanja.

“Jednostavno došli smo u takvu situaciju da smo morali odgovoriti svim zadacima. Nije se smjelo doći u situaciju da kažemo da nemamo dovoljan broj ljudi ili broj sredstava. Svim situacijama moramo odgovoriti, bez obzira na potkapaciranost”, kaže Muhamed Hasanović, načelnik Sektora za policijsku podršku MUP-a KS-a.

Najelitnijoj jedinici sarajevskih plavaca nedostaje savremene opreme, investiranja u edukacije i obuke, jer se mora voditi računa o konstantnom podmlađivanju kadra, pojašnjava načelnik Hasanović. Ističe da, iako se čini da oni rade od akcije do akcije, to nije tako, a i mi smo se uvjerili u njihovoj bazi gdje kamerama nije dozvoljen ulazak.

“Policijski službenici za policijsku podršku su u pogonu 24 sata i kada kažemo da nema nekih velikih okupljanja ili angažmana u rješavanju nekih teških situacija”, dodaje Hasanović.

A svi zadaci koji su stavljeni pred njih izvršeni su proceduralno, tehnički i etički u zadanom roku. Kažu, jačanjem policijskih kapaciteta povećala bi se i sigurnost građanstva, ali i doprinijelo obračunu sa svim stvarima sa one strane zakona. I tako bi trebalo da bude jer oni predstavljaju čast, ali su i simbol herojstva brojnoj djeci.

federalna.ba

Jedinica za specijalističku podršku MUP KS policija KS policija
policija plaće
0 19.10.2021 17:13
hapšenje neonacisti neonacizam Italija policija
0 19.10.2021 15:16
pretresi kokain falsifikovane novčanice hapšenje policija
0 19.10.2021 13:49
policija Modriča
0 18.10.2021 11:03
Tešanj policija hapšenje narkotici
0 15.10.2021 15:37