Jažić Šurković: Sportske igre mladih ove godine u 45 gradova

Ono što generacijama mladih pomaže da odrastu i stasaju u vrijedne, hrabre, dobre i uspješne ljude, često je sport. Jedna od manifestacija koja godinama motivira djecu da se bave sportom, a uspješne sportiste da budu ambasadori sportskih igara bez granica su Sportske igre mladih. Primjera radi, prije impozantnih uspjeha, Džanan Musa upravo je kao tinejdžer nastupio na ovim igrama i napravio prve košarkaške uspjehe.

Menadžerica Sportskih igara mladih Ena Jažić Šurković kaže da je na početku bilo uključeno 10 gradova.

"S obzirom da interesovanje iz godine u godinu raste i da se djeca sama javljaju, da gradovi sami traže da budu domaćini Sportskim igrama mladih nekako smo iz godine u godinu i povećavali taj broj gradova i evo ovu 12. sezonu ćemo održati u 45 gradova, što je ujedno i rekordan broj."

Ističe da su se u 12 godina družili sa više od 400.000 dječaka i djevojčica.

"Čitava BiH je puna mladih talenata. Nažalost, nekako imam osjećaj da ipak djeca kada dođu u određenu dob ili se prestanu baviti sportom ili jednostavno nisu možda dovoljno iskorištena kada je u pitanju naš rasadnik talentovanih sportista. Mislim da, kada bismo posvetili pažnju upravo toj djeci, mladim ljudima, da bismo otkrili da je jako puno ovdje talentovanih ljudi., da ne bismo uvozili talente."

Jažić Šurković navodi da mališani imaju priliku da se takmiče u 10 sportskih disciplina.

"Nogomet, košarka, odbojka, odbojka na pijesku, šah, tenis, stoni tenis, atletika, igra između dvije vatre za one najmlađe. Mališani mogu da se prijave do dana održavanja takmičenja u njihovom gradu. U cilju nam je da se djeca bave sportom i da zaista učestvuju u svim tim besplatnim takmičenjima."

Kada je riječ o podršci bh. sportista kaže: "Zaista nevjerovatna je podrška sportista naših. Igre su projekat koji podržavaju sportisti poput Nemanje Matića, Luke Modrića, Edina Džeke, Mirze Teletovića. Pokušavamo mlađe ambasadore, odnosno djecu koja su učestovala na Igrama, poput Džanana Muse da uključimo i da oni budu najbolji primjer svega onoga što mi radimo na terenu."

Naglašava da su Sportske igre mladih puno više od takmičenja i samog sporta.

federalna.ba

Sportske igre mladih
Sportske igre mladih Nasser Al-Khelaifi
0 20.09.2022 14:38
Sportske igre mladih veliko finale
0 07.07.2022 13:44
Sportske igre mladih
0 27.06.2022 13:22
Plazma Sportske igre mladih Sportske igre mladih Gračanica
0 02.06.2022 21:42
Srebrenica Sportske igre mladih
0 30.05.2022 17:52