Japanski sud presudio da je zabrana istospolnih brakova neustavna
(Izvor: Ilustracija/Kazuhiro Nogi)

Japanski sud presudio da je zabrana istospolnih brakova neustavna

Japanski sud presudio je u utorak da je zabrana istospolnih brakova neustavna, u odluci koju su aktivisti pozdravili kao korak ka jednakosti brakova u jedinoj zemlji Grupe sedam bez pravne zaštite za istospolne zajednice.

Presuda Okružnog suda u Nagoji druga je u kojoj je zabrana istospolnih brakova proglašena neustavnom, u četiri postupka po tom pitanju u posljednje dvije godine. Japanski ustav navodi da je brak zajednica između muškarca i žene.

- Ova presuda nas je spasila od štete koju je nanijela prošlogodišnja presuda koja navodi da ništa nije u redu sa zabranom, i štete od onoga što vlada stalno govori - izjavila je glavna advokatica Yoko Mizushima novinarima i aktivistima ispred suda.

Ona je aludirala na prošlogodišnju presudu u Osaki da zabrana nije u skladu s ustavom.

Sud u Tokiju kasnije je potvrdio zabranu istospolnih brakova, ali je naveo da nedostatak pravne zaštite za istospolne porodice krši njihova ljudska prava.

Današnja presuda pozdravljena je ovacijama od aktivista i pristalica koji su ispred suda mahali duginim zastavama.

Iako istraživanja javnog mnijenja pokazuju da oko 70 posto javnosti podržava istospolne brakove, konzervativna vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP) premijera Fumija Kishide tome se protivi.

Kishida je u februaru otpustio savjetnika koji je izazvao bijes rekavši da će ljudi pobjeći iz Japana ako se dopuste istopolni brakovi, ali je premijer ostao distanciran prema tome i rekao je da se razgovori moraju nastaviti "pažljivo".

Ipak, više od 300 japanskih lokalnih zajednica koje pokrivaju oko 65 posto stanovništva dozvoljavaju istopolnim parovima da sklapaju partnerske ugovore.

Ali pravo je ograničenog opsega. Partneri ne mogu naslijediti međusobnu imovinu niti imati roditeljska prava na svoju djecu. Posjete u bolnici nisu zagarantirane.

Mizushima je izjavila da je sud u presudi naveo da takvi sporazumi o partnerstvu nisu u potpunosti dovoljni, što je ona shvatila kao ohrabrujući znak.

Vlada je obećala da će usvojiti zakon koji promoviše "razumijevanje" LGBT osoba prije nego što bude domaćin samita G7, ali protivljenje konzervativaca je odgodilo zakon tako da je razvodnjena verzija podnijeta parlamentu tek dan uoči samita.

Prvobitni nacrt predviđa da se diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta "ne smije tolerirati", ali je promijenjen u "ne treba biti nepravedne diskriminacije", što je formulacija za koju kritičari kažu da prešutno dozvoljava netrpeljivost.

Japan se našao pod sve većim pritiskom da se promijeni, od drugih članica G7, ali i ekonomskih lobija, pri čemu kompanije tvrde da je veća raznolikost potrebna za međunarodnu konkurentnost, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Japan istospolni brakovi