Japan stavlja raketnu obranu u pripravnost dok Sjeverna Koreja upozorava na lansiranje satelita
(Izvor: Ilustracija/inquirer)

Japan stavlja raketnu obranu u pripravnost dok Sjeverna Koreja upozorava na lansiranje satelita

Japan je u ponedjeljak stavio svoju odbranu od balističkih projektila u pripravnost i upozorio da će oboriti svaki projektil koji zaprijeti njegovoj teritoriji nakon što je Sjeverna Koreja obavijestila Japan o lansiranju satelita između 31. maja i 11. juna, javlja Reuters.

Sjeverna Koreja kaže da je dovršila svoj prvi vojni špijunski satelit i da je vođa Kim Jong Un odobrio završne pripreme za lansiranje.

Analitičari kažu da je satelit dio programa tehnologije nadzora, koji uključuje bespilotne letjelice, čiji je cilj poboljšati sposobnost nuklearno naoružane Sjeverne Koreje da gađa ciljeve u slučaju rata.

- Poduzet ćemo destruktivne mjere protiv balističkih i drugih projektila za koje se potvrdi da će sletjeti na naš teritorij - saopćilo je Ministarstvo odbrane Japana. 

Ministarstvo je saopćilo da će koristiti svoj standardni projektil-3 (SM-3) ili projektil Patriot PAC-3 za uništavanje sjevernokorejskog projektila.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je novinarima da bi bilo kakvo sjevernokorejsko lansiranje projektila bilo ozbiljno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima se osuđuje njezina nuklearna i raketna aktivnost.

federalna.ba/Fena

Japan bespilotne letjelice Sjeverna Koreja