Japan se priprema za obilne kiše dok se tajfun Mawar primiče
(Izvor: Ilustracija/thesundaily)

Japan se priprema za obilne kiše dok se tajfun Mawar primiče

Japan se priprema za obilne kiše u petak, dok se približava tajfun Mawar donoseći vjetar i jaku kišu u velikom dijelu glavnih otoka.

Mawar, koji je izazvao pustoš na Guamu u ovoj sedmici, oslabio je na snagu tropske oluje od svog ranijeg statusa supertajfuna, i očekivalo se da će glavnina oluje proći južno od glavnog ostrva Honshu dok se kreće ka Pacifiku.

Prognostičari su, međutim, upozorili kako postoji opasnost da bi se vlažan zrak iz tajfuna mogao unijeti u sezonsku kišnu frontu, izazivajući jake lokalne pljuskove.

Slični vremenski obrasci uzrokovali su poplave i klizišta u prošlosti, posebno u ljeto 2018. godine, kada je više od 200 ljudi poginulo u zapadnom Japanu.

Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenja od poplava za lanac otoka Okinawa i dijelove otoka Shikoku i Honshu, uz prognozu od 350 milimetara kiše u dijelovima zapadnog Honshua u 24 sata do subote ujutro.

Iako su otkazani brojni letovi za područje Okinawe, do petka ujutro nije bilo drugih izvještaja o većim prekidima ili naredbama za evakuaciju, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Japan kiše