videoprilog Nađe Ridžić (Dnevnik 2)

Jajce je spremno dočekati turiste

U Jajcu vjeruju kako će ova godina, za razliku od prošle, barem kada je turizam u pitanju, biti bolja.

Jedinstveni Plivski vodopad, smješten u središtu grada, Mlinčići, Veliko i Malo Plivsko jezero te desetine nacionalnih spomenika u Jajcu u tišini čekaju istinski početak turističke sezone. Iako skoro na kraju maja turiste na prste broje, turistički radnici ne gube nadu.

„Jajce ima turističku tradiciju“, kaže ugostitelj Dominko Pejić i nastavlja: „Počeli smo novi posao sa Srbijom, Srbija se oduševila našim prirodnim ljepotama. Izgleda da ih mi najmanje cijenimo koji živimo tu“.

Turistička radnica Gordana Grgić nada se da godine neće biti kao prošla.

A ti mali pomaci koji su učinjeni odnose se prije svega na domaće turiste, koji su zbog otežanog prelaska granica, napokon odlučili da putuju zemljom u kojoj žive, pa je to, kažu, pozitivna strana pandemije.

„Rijetkost je bila da neko iz Tuzle, Sarajeva ili Zenice dođe na dva dana u Jajce“, pojašnjava Pejić.

Razloga za dolazak u Kraljevski grad je mnogo, kažu nam Banjalučani Jelena Rožić i Igor Savić, koji su ovaj sunčani dan odlučili provesti aktivno.

Oduševljeni su, kažu, ljubaznošću i toplinom ljudi. Obišli su katakombe, mjesto zasjedanja AVNOJ-a, a ponijeli su i kajak.

A onda će nazad kući, baš kao i većina kojima je Jajce tek, jednostavno kazano, samo destinacija za jednodnevni izlet.

„Moramo ulagati u infrastrukturu, smještajne kapacitete i sve dok to ne napravimo, bojim se da ne možemo očekivati da se oni duže zadržavaju u Jajcu. To je osnova da bismo napravili jednu lijepu turističku priču. Mi u Jajcu to imamo, ali ne zahvaljujući nama nego prirodi i našim precima“, kaže Anto Brtan, direktor JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu.

Svjesni su turistički radnici da se uspjeh ne može očekivati samo na suncu i vodi, no vjeruju da su i ova nesigurna vremena na izmaku, pa bi se u turizam moglo počelo ozbiljno ulagati. Sve ostale preduvjete imaju.

federalna.ba

 

turizam Jajce