videoprilog Valerije Bago (Dnevnik 2)

Jablanica mami turiste iz svih krajeva svijeta, sezona premašila očekivanja

Jablanica svojim prirodnim ljepotama nudi neiscrpan turistički potencijal. Očaravajući prizori rijeka, jezera i planina mame poglede turista. 2022. pokazala je odmak od dvije prethodne pandemijske godine. Turisti dolaze iz svih krajeva svijeta, jer osim pogleda na netaknutu prirodu, aktivnosti i rekreacije u Jablanici ne manjka.

Edin Košpo turizmom se počeo baviti iz rekreacije, ali uskoro je shvatio da ta rekreacija može postati dobra turistička ponuda, što dokazuju i tjednima unaprijed rezervirana mjesta. Na jednom od splavova koji se usidrio na Jablaničkom jezeru spreman je ručak za nadolazeću grupu turista. Turističku ponudu prilagođava na razne načine, kaže Edin, stoga mogu birati plovidbe i u trajanju od šest sati uz tradicionalna jela i nezaboravnu turu prirodnim ljepotama Jablanice.

„Svidjelo mi s to da ljudima na taj način ugodim, uslužim ih, da provedu dan sa mnom, da uživaju u svim segmentima naše prirode, vode, hrane. I na kraju, samim tim što, pored toga što mi plate, oni su meni neizmjerno zahvalni. Čak u dosta slučajeva to pređe u prijateljstvo, tako da je ovo zaista prelijep posao, svima bih preporučio da se bave turizmom“, priča Edin.

Jablanica je gotovo sve svoje turističke potencijale uključila u razvoj, od prirodnih preduvijeta za potpunu relaksaciju i odmor do bogatih sadržaja za ljubitelje adrenalinskih sportova.

„Za svakoga imamo po nešto - od biciklizma, šetnje, planinarenja, plivanja, kajaka, kanua, sve to imamo i ogromni su turistički potencijali Jablanice“, ističe Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica (SDP).

Da Jablančani vole dobro društvo i hranu u to nema sumnje, stoga i široka gastronomska ponuda privlači turiste iz cijeloga svijeta.

„Jedan gost mi je dao kompliment. Rekao je: Edine, svugdje po svijetu jedem, iz Dubaija sam, velike restorane sam posjetio, ali ovako ukusnu i dobru hranu nigdje nisam jeo“, navodi Edin Košpo.

„Dolaze gosti iz svih dijelova svijeta, kako strani tako i naši domaći. Zadovoljni su kuhinjom i našom tradicionalnom janjetinom“, kaže ugostitelj Dino Šćuk.

„Sezona nam je bila i više nego dobra, s obzirom na to da smo novootvoreni restoran, prevazišli smo i vlastita očekivanja“, ističe vlasnica ugostiteljskog objekta Edita Džino.

Godina 2022. premašila je očekivanja svih turističkih djelatnika, budući da su brojke posjeta u odnosu na protekle pandemijske godine, u znatnom porastu. Blizina mora, kao i pozicija imeđu dva centra, Sarajeva i Mostara, Jablanici pružaju osnovu za razvoj tranzitnog turizma koji će budućim idejama i projektima biti znatno poboljšan i još više pospješen.

federalna.ba

Jablanica turizam turisti