Izvršeno izmještanje migrantskih porodica iz napuštenih objekata u USK
(Izvor: Fena/Služba za poslove sa strancima)

Izvršeno izmještanje migrantskih porodica iz napuštenih objekata u USK

Inspektori Službe za poslove sa strancima, provodeći pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca na području Unsko-sanskog kantona, utvrdili su da na lokalitetu Bosanske Bojne, u neposrednoj blizini granice sa Republikom Hrvatskom u napuštenim objektima boravi nekoliko migrantskih porodica.

Obzirom da su migranti nelegalno boravili u objektima u kojima nije bilo minimum uslova za njihov boravak, Služba je inicirala i koordinirala niz aktivnosti na njihovom izmiještanju sa navedenog lokaliteta, te zbrinjavanju u privremene prihvatne centre Borići i Sedra koji su predviđeni za smještaj porodica i ranjivih kategorija migranata, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima. 

Služba u saradnji sa Graničnom policijom BiH, i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), sa navedenog lokaliteta je u subotu izmjestila i u Privremene prihvatne centre smjestila devet migrantskih porodica sa ukupno 43 člana, od kojih je 19 djece. Svi migranti su zbrinuti i uz neophodnu medicinsku trijažu su smješteni u izolacijski dio ovih centara u skladu sa epidemiološkim mjerama za sprječavanje širenja virusa COVID-19. 

Služba će i u narednom periodu nastaviti provoditi pojačane aktivnosti kontrole kretanja i boravka stranaca u Bosni i Hercegovini.

federalna.ba/Fena

migranti migrantska kriza BiH USK
kultura fotografije majka Pronalazak majčinog svijeta Finding Motherland Sarajevo BiH Franzi Kreis
0 17.05.2021 19:02
Isus, Sin Čovječiji kultura Halil Džubran HNK Mostar BiH Mostar
0 16.05.2021 13:04
Krijesnice kultura djeca sa invaliditetom osobe sa invaliditetom predrasude djeca djeca sa poteškoćama u razvoju video Čitluk BiH
0 16.05.2021 13:01
pandemija koronavirus Covid19 vakcina vakcinacija cijepljenje cjepivo cjepiva Zetra Sarajevo Kanton Sarajevo BiH
0 16.05.2021 12:46