Izvještaj UN-a: Svijet zaostaje u postizanju većine ciljeva iz 2015.
(Izvor: Ilustracija/EPA)

Izvještaj UN-a: Svijet zaostaje u postizanju većine ciljeva iz 2015.

Svijet zaostaje u postizanju većine ciljeva održivog razvoja dogovorenih 2015., kao što su borba protiv siromaštva i gladi, kaže se u izvještaju Ujedinjenih nacija u kojem se navode manjak sredstava, geopolitičke napetosti i pandemija covida-19.

UN-ovo godišnji izvještaj o održivom razvoju rangira učinak svoje 193 države članice u provedbi 17 opsežnih "ciljeva održivog razvoja" (SDG), koji uključuju poboljšanje pristupa obrazovanju i zdravstvenoj njezi, proizvodnju čiste energije i zaštitu biološke raznolikosti.

Utvrđeno je da se ni jedan od 17 ciljeva neće ostvariti do 2030., a većina ciljeva pokazuje "ograničen napredak ili nazadovanje". U izvještaju se pozivaju zemlje da riješe pitanje kroničnog nedostatka sredstava i također preurede sam sistem UN-a.

-"Napredak je i prije pandemije bio prespor"-

"Ovaj izvještaj pokazuje da je napredak čak i prije pandemije već bio prespor", rekao je potpredsjednik UN-ove Mreže rješenja za održivi razvoj (SDSN) i glavni autor izvještaja Guillaume Lafortune.

"Kad dođe do pandemije i drugih kriza, uključujući vojne sukobe, onda počinje priča o stagnaciji."

Izvještaj je identificiralo borbu protiv gladi, stvaranje održivih gradova i zaštitu bioraznolikosti na kopnu i u vodi kao posebna područja slabosti. Politički ciljevi poput slobode novinarstva također su doživjeli "nazadovanje".

Finska, Švedska i Danska nalaze se na vrhu popisa zemalja, a Kina je također napredovala brže od prosjeka, ali su najsiromašnije zemlje svijeta dodatno zaostale.

Lafortune je rekao da zemlje u razvoju trebaju veći pristup međunarodnim financijama, dodajući da bi institucije poput agencija za kreditni rejting trebalo poticati da uzmu u obzir dugoročnu ekološku i ekonomsku dobrobit zemlje, a ne samo njezinu kratkoročnu likvidnost.

Izvještaj također procjenjuje spremnost zemalja na globalnu saradnju kroz institucije UN-a. Sjedinjene Države nalaze se na posljednjem mjestu.

"Velika većina zemalja podržava saradnju... ali postoji niz velikih sila koje ne igraju po pravilima", rekao je Lafortune.

federalna.ba/UNpress

Ujedinjene nacije izvještaj ciljevi
ombudsmeni izvještaj
0 09.07.2024 13:39
Pojas Gaze Izrael Ujedinjene nacije
0 25.06.2024 21:15
ubijeni Palestinci djeca izvještaj Ujedinjene nacije
0 19.06.2024 14:01
Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje Ujedinjene nacije mladi
0 18.06.2024 12:45