Izvještaj UN-a: Ruske snage ubile stotine civila na početku rata u Ukrajini
(Izvor: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY)

Izvještaj UN-a: Ruske snage ubile stotine civila na početku rata u Ukrajini

Ruske snage usmrtile su najmanje 441 civila u ranim danima invazije Moskve na Ukrajinu, saopćio je u srijedu Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava, dokumentirajući pogubljenja po prijekom postupku i napade u desetinama gradova u tri regije.

Stvarni broj žrtava u regijama Kijev, Černihiv i Sumi vjerovatno će biti mnogo veći, navodi Ured visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) u izvještaju koji se osvrće na početak invazije od 24. februara do početka aprila, kada su se ruske snage povukle iz tih područja.

- Radi se o činovima koje su počinile ruske oružane snage koje kontrolišu ove oblasti i dovele su do smrti 441 civila (341 muškarca, 72 žene, 20 dječaka i 8 djevojčica) - navodi se u izvještaju.

Preko Misije Ujedinjenih nacija za praćenje ljudskih prava u Ukrajini (HRMMU), OHCHR je prikupio dokaze iz 102 grada i sela.

Moskva je više puta negirala da je ciljala civile u, kako naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji" za razoružavanje svog susjeda i uklanjanje opasnih nacionalista s vlasti. Ukrajina i njeni zapadni saveznici napad nazivaju ničim izazvanim otimanjem zemlje.

Sveukupno u ratu do 4. decembra, OHCHR je dokumentovao 6.702 smrtna slučaja civila i navodi da njegovo praćenje uključuje kršenja svih strana.

Namjerno ubijanje civila smatra se teškim kršenjem Ženevskih konvencija i ratnim zločinom prema Rimskom statutu Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Opseg novog izvještaja bio je ograničen na područja pod ruskom kontrolom tokom prvih dana borbi zbog "rasprostranjenosti navoda o ubistvima civila u ove tri regije" i sposobnosti OHCHR-a da provjeri i dokumentuje tamošnje smrti nakon povlačenja ruskih snaga.

federalna.ba/Fena

Ukrajina Rusija žrtve