"Izvještaj EU pokazao da nema napretka u borbi protiv korupcije"
(Izvor: Fena/Ilustracija)

"Izvještaj EU pokazao da nema napretka u borbi protiv korupcije"

Transparency International BiH (TI BiH) smatra da je Izvještaj Evropske komisije pokazao da Bosna i Hercegovina u proteklih godinu dana nije ostvarila nikakav napredak u borbi protiv korupcije i vladavini prava.

- Uprkos preporuci za 'uslovno otvaranje pregovora' koje bi trebalo da podstakne vlasti da konačno pristupe provođenju suštinskih reformi i spremnosti  EU da ubrza proces proširenja, izvještaj ukazuje da su vlasti BiH izbjegavale donošenje ključnih zakona za vladavinu prava, mali broj 'reformskih zakona' usvojen je u verziji koja nije zadovoljavajuća, a desio se i niz udara na građanske slobode - navode iz TIBiH. 

Zbog toga su, kako su dodali, apsurdne ocjene lokalnih zvaničnika da je BiH ostvarila veliki napredak i jedina u regionu za deset mjeseci prešla put od kandidatskog statusa do otvaranja pregovora, jer BiH nije ispunila ni osam uslova za uslovni kandidatski status koji je EU dodijelila u decembru prošle godine. 

Među tih osam uslova, kako ističu iz TIBiH,  navedeno je i da će BiH garantovati slobodu izražavanja i medija što se nikako ne može smatrati ispunjenim uslovom s obzirom na kriminalizaciju klevete u Republici Srpskoj i najavu niza restriktivnih zakona kojim se namjerava suzbiti sloboda izražavanja. Takođe od BiH se tražilo preduzimanje odlučnih koraka za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije gdje nije zabilježen nikakav napredak, što se jasno navodi u izvještaju.

- Jedan od uslova bio je i usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa koji nije usvojen ni na nivou BiH ni FBiH, a čak su napravljeni i dodatni koraci unazad nedavnim izmjenama ovog zakona u RS. Takođe, izostalo je usvajanje i dva sveobuhvatna zakona o reformi pravosuđa a to su novi Zakon o VSTV-u i Zakon o sudovima BiH, što se takođe nalazi među osam uslova za kandidatski status - ističu iz TIBiH.  

Dodali su da se u izvještaju navodi i niz zamjerki na nekoliko “reformskih zakona” koji su nedavno usvojeni u parlamentu BiH i koje domaće vlasti predstavljaju kao veliki uspjeh koji je doveo do uslovne preporuke za otvaranje pregovora. Tako je navedeno da su nedavne izmjene Zakona o VSTV-u s ciljem provjere imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija usvojene u promijenjenoj verziji u odnosu na mišljenje Venecijanske komisije. 

- Takve promjene ometaju djelotvornost sistema prijavljivanja imovine i stoga ih je potrebno dopuniti - navodi se u izvještaju.  

Također se konstatuje da novim Zakonom o slobodi pristupa informacijama nije osigurana nezavisnost žalbenog procesa, na šta su organizacije civilnog društva već upozoravale, jer je usvojeno rješenje u nekim segmentima lošije i dodatno će omogućiti institucijama da od javnosti kriju informacije od javnog interesa. 

- Sa ovakvim pristupom teško je očekivati veći napredak u naredna četiri mjeseca, jer tako nešto nije postignuto u protekle četiri godine, odnosno od 2019. kada je EU u svom Mišljenu postavila 14 ključnih prioriteta, od kojih je BiH do danas u cjelosti ispunila samo jedan. Zbog svega TIBiH još jednom apeluje na vlasti na svim nivoima da iskoriste spremnost EU da ubrza proces proširenja i provedu suštinske reforme koje su prije svega neophodne zbog poboljšanja stanja u samoj BiH u pogledu vladavine prava i borbe protiv korupcije - saopćeno je iz TIBiH.  

federalna.ba/Fena

Transparency International izvještaj Evropska komisija
politička prava Sloboda izvještaj
0 29.02.2024 08:22
UNICEF Kosovo izvještaj djeca na ulici
0 28.02.2024 12:43
Ursula von der Leyen kandidatura Evropska komisija
0 19.02.2024 11:58
korupcija Transparency International BiH Transparency International Federalni radio indeks korupcije
0 30.01.2024 17:43
BiH korupcija Transparency International
0 30.01.2024 11:50