Izrezano djelo Banksyja prodato za 25,4 miliona dolara
(Izvor: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA)

Izrezano djelo Banksyja prodato za 25,4 miliona dolara

Djelo tajnovitog britanskog uličnog umjetnika Banksyja koje se djelimično samouništilo neposredno poslije prodaje na aukciji prije tri godine prodato je danas za 18,5 miliona funti (25,4 milliona dolara), što je rekord za umjetnika i gotovo dvadeset puta više nego cijena prije rezanja.

Djelo "Love is in the Bin" (Ljubav je u kanti) ponuđeno je u aukcijskoj kući Sotheby u Londonu po početnoj procijenjenoj cijeni od četiri do šest milliona funti (5,5 do 8,2 miliona dolara).

Poslije desetominutnog nadmetanja devet ponuđača u sali i online preko telefona djelo je prodato po cijeni tri puta većoj od gornje procijenjene granice.

Djelo se sastoji od pola izrezanog platna u ramu, a na njemu je nacrtana djevojčica koja pokušava da dohvati balon u obliku srca.

Kada je posljednji put prodata u Sothebyju u oktobru 2018. djelo je bilo poznato kao "Djevojčica sa balonom". U trenutku kada je anonimni evropski kupac dao pobjedničku ponudu od milion funti (1,4 miliona dolara) skriveni mehanizam za rezanje koji je Banksy ugradio u ram proradio je i platno je prošlo kroz njega i djelimično ostalo da visi ispod rama u fronclama.

U to vrijeme aukcijska kuća Sotheby je kritikovana zato što nije primijetila mehanizam za rezanje ali tadašnji kupac je riješio da ne odustane od nabavke, što mu se isplatilo danas pošto je cijena djela toliko skočila.

To djelo je brzo postalo među napoznatijim Banksyjevih djela i Sotheby je slao na izložbe u razne gradove, uključujući New York i Hongkong prije današnje aukcije.

Iako važi za jednog od najskupljih savremenih umjetnika, identitet 40-godišnjeg Britanca iz Bristola nije poznat jer je ispisivanje grafita u javnom prostoru zabranjeno i kažnjivo u mnogim zemljama.

federalna.ba/Beta

Banksy umjetnost aukcija
Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila časopis umjetnost kultura BiH PEN Centar Lamija Milišić Andrea Lešić-Thomas
0 24.04.2022 20:32
umjetnost kultura mural karcinom
0 18.04.2022 12:58
Casino dell’Aurora kuća aukcija
0 08.04.2022 08:37
Diego Maradona dres aukcija
0 06.04.2022 14:53