Izraelski ratni kabinet bez dogovora o odmazdi za iranski napad

Izraelski ratni kabinet bez dogovora o odmazdi za iranski napad

Članovi izraelske ratne vlade nisu postigli dogovor kako odgovoriti Iranu na veliki napad dronovima i projektilima. U kabinetu premijera Benjamina Netanyahua nastale su podjele, prenosi HRT.

Dok se razmatra vojni odgovor, Izrael je krenuo u diplomatski napad. Ministar vanjskih poslova poslao je pisma u 32 zemlje od kojih traži uvođenje sankcija za iranski raketni program.

- Za nedavnu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku jedini su odgovorni izraelski premijer Benjamin Netanyahu i izraelsko vodstvo - izjavio je u utorak turski predsjednik Tayyip Erdogan.

- Izrael pokušava izazvati regionalni sukob, a njegov napad na iransko veleposlanstvo u Damasku bila je kap koja je prelila čašu - rekao je na tiskovnoj konferenciji u Ankari nakon sjednice vlade.

Dodao je da su mogući novi regionalni sukobi sve dok se nastavljaju "okrutnost i genocid" u Gazi te je pozvao sve strane da djeluju razumno. Također je kritizirao Zapad zbog osude iranskog napada, ali ne i izraelskog napada na iransko veleposlanstvo.

Iran je napao Izrael stotinama eksplozivnih bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila lansiranih u subotu navečer, na što su izraelski dužnosnici obećali odgovoriti.

Iran je izvršio napad kao osvetu za izraelski napad u kojem je 1. travnja sravnjena zgrada u sklopu veleposlanstva u Damasku pri čemu su ubijena dva iranska generala i nekoliko drugih časnika.

federalna.ba/Fena

Izrael Iran