Izraelski poslanici glasali za raspuštanje parlamenta
(Izvor: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Izraelski poslanici glasali za raspuštanje parlamenta

Izraelski poslanici glasali su danas za raspuštanje parlamenta u tzv. okviru preliminarnog glasanja, čime se otvara put petim po redu opštim izborima za nešto više od tri godine.

Ovo glasanje je prvo u nizu prije zvaničnog raspuštanja vlade.

Glasalo se dva dana pošto je premijer Izraela Naftali Bennett saopštio da raspušta krhku vladajuću koaliciju od osam ideološki različitih partija, samo godinu dana pošto je položila zakletvu.

Bila je to istorijska koalicija koja je smijenila dugogodišnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, vođu konzervativnog Likuda.

U njoj su partije posvećene rešenju sukoba sa Palestincima po modelu dvije države, ultranacionalisti koji se protive palestinskoj državi i mala islamska stranka, prva arapska u izraelskoj vladi.

Za prijedlog zakona o raspuštanju parlamenta glasalo je 110 od 120 članova Knesseta.

Da bi se parlament konačno raspustio potrebno je da se o prijedlogu zakona glasa još nekoliko puta. Očekuje se da će se to desiti naredne nedjelje.

Kada prijedlog bude usvojen Benet će funkciju premijera predati svom glavnom koalicionom savezniku Jairu Lapidu, lideru stranke centra Ješ atid (Ima budućnosti).

Novi izbori, kako se predviđa, biće održani u oktobru.

federalna.ba/Beta

parlament Izrael Naftali Benett
Pojas Gaze Rafah Izrael
0 07.08.2022 10:48
Jerusalem eksplozija Izrael Pojas Gaze
0 07.08.2022 08:34
žrtve Izrael Pojas Gaze Palestina djeca žene
0 06.08.2022 21:48
Izrael Palestina Gaza
0 05.08.2022 21:04