Izraelski ministri pozivaju na odgovor na iranski napad
(Izvor: EPA-EFE/RONEN ZVULUN)

Izraelski ministri pozivaju na odgovor na iranski napad

Izraelski ministri pozvali su u nedjelju na odgovor nakon što je Iran ispalio bespilotne letjelice i projektile na Izrael, kao odmazdu za aprilski napad na njegovu ambasadu u Damasku u kojem je ubijeno nekoliko vojnih komandanata. 

Ministar finansija Bezalel Smotrich rekao je da bi se njegova zemlja mogla suočiti s "neposrednom egzistencijalnom prijetnjom" ako bude oklijevala da odgovori na iranski napad.

Smotrich je to iznio u snimljenoj izjavi kao šef Partije vjerskog cionizma, emitovanoj na njegovom X nalogu.

"Nakon važne noći, naše kasnije ponašanje će oblikovati Bliski istok i sigurnost Izraela", rekao je Smotrich.

Izrazio je zahvalnost "izraelskoj vojsci i sistemu Gvozdene kupole na njihovom odličnom radu za državu Izrael i njenu sigurnost".

Istakao je da su "oči Bliskog istoka i cijelog svijeta okrenute ka državi Izrael".

"Ako oklijevamo, izložit ćemo sebe i svoju djecu neposrednoj egzistencijalnoj prijetnji, Naša sudbina je u našim rukama i ovo je pravo vrijeme za rukovodstvo sposobno da obnovi odvraćanje i ima hrabrosti da vrati sigurnost građanima Izraela, ne parolama, već akcijama", rekao je Smotrich.

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, političar krajnje desnice, također je pozvao na snažan odgovor na iranske napade.

Poručio je da "izraelski odgovor ne smije biti slab jer su koncepti obuzdavanja i proporcionalnosti nestali iz svijeta 7. oktobra".

federalna.ba/AA

Izrael Iran