Izraelski ministar poziva na nastavak ubistava palestinskih lidera
(Izvor: EPA-EFE/ABIR SULTAN)

Izraelski ministar poziva na nastavak ubistava palestinskih lidera

Izraelski ministar za nacionalnu bezbjednost Itamar Ben-Gvir pozvao je u ponedjeljak na nastavak politike atentata na vođe palestinskih frakcija.

Ben-Gvir, lider krajnje desničarske stranke Jevrejska snaga, uputio je poziv tokom partijskog sastanka održanog u naselju Avitar, ispostavi u blizini grada Nablus na Zapadnoj obali.

"Vrijeme je za povratak ciljanim prijetnjama i eliminaciji huškačkih vođa (palestinskih, op.a.) grupa", rekao je Ben-Gvir.

Izraelski ministar je rekao da je odlučan da legalizuje ispostavu naselja Avitar, dodajući da je razgovarao s premijerom Benjaminom Netanyahuom o tome da je porodicama dopustio da ostanu u naselju.

Ispostava Avitar trebalo je da bude uklonjena pošto je izgrađena na palestinskoj zemlji.

U nedjelju su izraelski doseljenici napali Palestince u gradu Huwara u blizini Nablusa i vandalizovali nekoliko kuća i automobila. Do nasilja je došlo nakon što su dva izraelska doseljenika ubijena u pucnjavi u blizini grada.

Prema palestinskim podacima od početka godine najmanje 62 Palestinca poginula su u izraelskoj pucnjavi.

U srijedu su izraelske snage ubile 11 Palestinaca tokom vojnog napada u Nablusu.

Izraelske i palestinske procjene pokazuju da oko 650.000 doseljenika živi u 164 naselja i 116 ispostava na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnim.

federalna.ba/AA

Ben-Gvir ministar Izrael ubistva Plaestinci