Izraelske snage ubile 14 Palestinaca na Zapadnoj obali i vozača hitne pomoći
(Izvor: Fena/Arhiva)

Izraelske snage ubile 14 Palestinaca na Zapadnoj obali i vozača hitne pomoći

Izraelske snage ubile su 14 Palestinaca tokom racije na okupiranoj Zapadnoj obali u subotu, dok je vozač hitne pomoći ubijen kada je išao po ranjene u odvojenom napadu jevrejskih doseljenika, saopćile su palestinske vlasti.

Izraelske snage započele su napad u ranim jutarnjim satima u petak u oblasti Nur Shams, u blizini palestinskog grada Tulkarma.

Najmanje tri bespilotne letjelice viđene su kako lete iznad Nur Shamsa, područja u kome se nalaze palestinske izbjeglice i njihovi potomci iz rata 1948. godine.

Brigade Tulkarm, koje okupljaju snage iz brojnih palestinskih frakcija, saopćile su da su njihovi borci u subotu razmijenili vatru s izraelskim snagama.

Zapadna obala bila je u središtu izraelsko-palestinskog sukoba otkako ga je zauzeo Izrael u ratu na Bliskom istoku 1967. godine.

Rat u Gazi zasjenio je kontinuirano nasilje na toj teritoriji, uključujući redovne vojne napade na naoružane grupe, divljanje jevrejskih doseljenika u palestinskim selima i ulične napade Palestinaca na Izraelce.

Hiljade Palestinaca je uhapšeno i stotine ubijene tokom operacija izraelske vojske i policije od početka rata u Gazi.

Palestinske zdravstvene službe u subotu su saopćile da je najmanje 14 Palestinaca ubijeno je tokom racije, što je jedna od najvećih brojki žrtava na Zapadnoj obali u posljednjih nekoliko mjeseci. 

Izraelska vojska je saopćila da je jedan broj boraca ubijen ili uhapšen tokom racije, a najmanje četiri vojnika su ranjena u razmjeni vatre.

U odvojenom incidentu, palestinsko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je 50-godišnji vozač hitne pomoći ubijen u izraelskoj pucnjavi u blizini sela Al-Sawiya, južno od grada Nablusa, dok se kretao da preveze ranjenike tokom napada na selo, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Bliski istok
Tanja Fajon Bliski istok posjeta
0 03.05.2024 12:57
papa Franjo Bliski istok Ukrajina
0 21.04.2024 17:42
Josep Borrell rat Bliski istok
0 18.04.2024 13:26
Izrael SAD Bliski istok
0 26.03.2024 09:32
Antony Blinken Bliski istok
0 05.02.2024 08:54