Izraelska vojska došla da ruši školu u kojoj su bila palestinska djeca
(Izvor: Ilustracija)

Izraelska vojska došla da ruši školu u kojoj su bila palestinska djeca

Izraelska vojska srušila je danas jednu školu na okupiranoj Zapadnoj obali, na osnovu presude kojom je potvrđena dugogodišnja naredba o protjerivanju stanovnika osam palestinskih zaselaka u toj oblasti, saopštila je izraelska grupa za ljudska prava.

"B'Tselem", grupa za ljudska prava, rekla je da su đaci bili u učionicama kada su vojnici stigli radi rušenja. Na snimku te grupe se vidi kako buldožer ruši prizemnu zgradu škole dok vojnici čuvaju stražu.

Izraelski Vrhovni sud je u maju presudio protiv porodica u toj oblasti Masafer Jata, otvarajući put potencijalnom raseljavanju najmanje 1.000 ljudi. Grupe za ljudska prava kažu da Izrael sprovodi postepeno rušenje objekata u toj oblasti.

Vojska je početkom 1980-ih proglasila to područje zonom za bojevu obuku. Izraelske vlasti su tvrdile da su stanovnici koristili to područje samo za sezonsku poljoprivredu i da u to vrijeme tamo nisu imali stalne zgrade. U novembru 1999. snage bezbjednosti su protjerale 700 seljaka i uništile kuće i cisterne za vodu, a sudska borba je počela sljedeće godine.

U presudi iz maja, Vrhovni sud je stao na stranu države i rekao da su seljaci odbacili kompromis koji bi im omogućio da uđu u to područje u bave se poljoprivredom tokom dijela godine.

Porodice kažu da su tamo bile decenijama, mnogo prije nego što je Izrael zauzeo Zapadnu obalu u ratu 1967. godine. Oni se bave tradicionalnim oblikom pustinjske poljoprivrede i stočarstva, a neki žive u pećinama bar dio godine, ali kažu da su im jedini domovi u zaseocima koji se sada ruše.

federalna.ba/Beta

izraelska vojska Palestina škola
Palestina Izrael Mahmoud Abbas
0 30.01.2023 16:57
William Burns CIA Izrael Palestina
0 27.01.2023 12:26
Izrael Palestina Jenin trodnevna žalost
0 26.01.2023 15:02