Izrael razmatra vakcinaciju rizičnih skupina protiv majmunskih boginja

Izrael razmatra vakcinaciju rizičnih skupina protiv majmunskih boginja

Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je danas da ispituje još jednog pacijenta za koga se sumnja da ima majmunske boginje, dan pošto je zvanično potvrđen prvi slučaj obolijevanja.

Drugi pacijent je nedavno posjetio Zapadnu Evropu, navodi se u saopštenju, a izraelski TV Kanal 12 je javio da ima 27 godina, da je hospitalizovan i u izolaciji u Medicinskom centru Barzilai u primorskom gradu Aškelonu, te da je u dobrom stanju.

Javni servis Kan je naveo da je pacijent mornar i da je stigao na teretnom brodu ukotvljenom u Aškelonu.

Virusna infekcija majmunske boginje pojavila se u Evropi, Sjevernoj Americi i u Izraelu, a simptomi te retke bolesti su povišena temeratura, bol u mišićima, otečene limfne žlijezde, jeza, iscrpljenst i osip nalik na ovčije boginje.

Generalni direktor Ministarstva zdravlja Izraela Nahman Aš izjavio je danas da to nije još jedan korona virus i da se takva vrsta bolesti širi s vremena na vrijeme.

Doktor Salman Zarka koji je zadužen za pandemiju korona virusa je rekao da je bolest blaga i mnogo manje zarazna od korona virusa, te da su postojeće vakcine i tretmani efikasni protiv majmunskih boginja.

"Razmatramo i namjeravamo da vakcinišemo uglavnom rizične grupe stanovnika", rekao je generalni direktor ministarstva, ocijenivši da nema potrebe za vakcinaciju čitavog stanovništva.

Do 1996. godine regruti izraelske vojske su primili vakcinu protiv velikih boginja koja djelimično štiti od majmunskih boginja i zato se vjeruje da veliki dio odraslog stanovništva u Izraelu možda ima neki nivo zaštite.

Prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen je sinoć kod 30-godišnjaka koji se nedavno vratio u Izrael iz inostranstva.

Predsjedavajući odbora u izraelskom Centru za kontrolu bolesti doktor Boaz Raz rekao je da se ne očekuje široko rasprostranjena zaraza, ali se mora povećati budnost javnosti.

Ministarstvo zdravlja očekuje još desetine slučajeva obolijevanja u Izraelu, ali kaže da nema opasnosti za opštu populaciju i da bolest neće postati epidemija.

Izraelski eksperti razmatrali su sinoć davanje vakcine ljudima koji su bili izloženi zarazi, jer se i tada može spriječiti ozbiljna bolest.

Doktorka Galia Rahav iz odjeljenja za infektivne bolesti Medicinskog centra Šeba rekla je da se majmunske boginje ne šire kroz čestice vazduha poput kovida-19, već kontaktom sa kožnim lezijama ili kapljicama oboljele osobe, te preko zajedničke posteljine i peškira.

Sastanku odbora prisustvali su i zdravstveni eksperti u zajednici LGBTQ pošto Svjetska zdravstvena organizacija ispituje činjenicu da su mnogi slučajevi zaražavanja prijavljeni u drugim zemljama kod ljudi koji se identifikuju kao homoseksulaci ili biseksualci.

Do sada je prijavljeno 92 slučaja majmunskih boginja u 12 zemalja, navode izraelski mediji.

federalna.ba/BEta

Izrael majmunske boginje vakcinacija
Pojas Gaze Rafah Izrael
0 07.08.2022 10:48
Jerusalem eksplozija Izrael Pojas Gaze
0 07.08.2022 08:34
žrtve Izrael Pojas Gaze Palestina djeca žene
0 06.08.2022 21:48
Izrael Palestina Gaza
0 05.08.2022 21:04
Pojas Gaze Islamski džihad Izrael Taysir al-Jabari
0 05.08.2022 18:30