Izrael pozvan na odgovornost zbog smrti novinara
(Izvor: Ilustracija)

Izrael pozvan na odgovornost zbog smrti novinara

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavio je danas da je izraelska vojska sistematski izbjegavala odgovornost za smrt 20 novinara u protekle dvije decenije.

Kako je navedeno u izveštaju te nevladine američke organizacije izraelska vojska je pokretala spore i netransparentne istrage i nikada nije bilo krivičnog gonjenja, ni kazne.

Izvještaj CPJ je objavljen pred jednogodišnjicu smrti novinarke Al Jazeera Palestinke Shireen Abu Akleh ubijene dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali.

Vojska je saopštila da je Abu Akleh vjerojatno ubijena izraelskom vatom ,ali da je pogođena metkom slučajno i nije bilo nikakvog disciplinskog postupka.

Direktor CPJ za specijalne projekte Robert Mahoney je izjavio da je to bio samo jedan u nizu slučajeva čiji je cilj da se izbjegne odgovornost.

Organizacija sa sjedištem u New Yorku je dokumentovala slučajeve ubistva 20 novinara u protekle 22 godine. Od ukupnog broja, 18 ubijenih su bili Palestinci, a dva evropski strani dopisnici.

Najmanje 13 novinara, uključujući Abu Akleh, nosilo je jasne oznake "press" ili se vozilo u automobilima sa takvim oznakama.

"Niko nikada nije optužen, niti je smatran odgovornim za ta ubijstva. Nekažnjavanje u tim slučajevima je ozbiljno podrilo slobodu štampe, te prava novinara dovelo u neizvjesnost", navedeno je u izvještaju Komiteta za zaštitu novinara.

Izraelski zvaničnici odbacuju dokaze i tvrdnje svjedoka dok još traje istraga i novinari se optužuju za terorizam iako nema dokaza za to.

Istrage traju mjesecima, pa i godinama i obavijene su velom tajne dok se ne zaključe, a rođaci ubijenih nemaju mnogo pravnih mogućnosti. Rezultati svake istrage su povjerljivi, navedeno je u izvještaju CPJ.

U slučaju Abu-Akleh koja je imala i državljanstvo SAD pokrenuta je robusna istraga, ali čak ni tada nije bilo krivičnog gonjenja.

Krivične istrage pokrenute su zbog ubistva poznatog palestinskog novinara Yaser Murtaja, ubijenog dok je izvještavao o protestu duž granice s Izraelom 2018. godine, novinara radio stanice Al-Aqsa islamske ekstremističke organizacije Hamas Yusuf Abu Sneina, ubijenog u izraelskom udaru iz vazduha na njegov dom u ratu 2021. i Abu-Akleh.

Izraelski zvaničnici su rekli da je Abu Husein bio legitiman vojni cilj i bez dokaza tvrdili da je Murtadza bio ekstremista.

Za ubistvo Abu Akleh je rečeno da postoji "vrlo visoka vjerojatnoća" da ju je pogodio izraelski vojnik koji ju je pogrešno identifikovao kao ekstremistu, ali nije isključena mogućnost da je novinarku ubio palestinski ekstremista iako nisu pruženi nikakvi dokazi za to.

U vojnom saopštenju je izraženo žaljenje za svako povređivanje civila tokom vojne aktivnosti i istaknuto da se zaštita slobode štampe i profesionalnog rada novinara smatra veoma važnom.

Uz to je navedeno da vojska djeluje u "složenoj bezbjednosnoj realnosti" te da ne cilja namjerno one koji se ne bore i da bojevu municiju koristi samo kao posljednju opciju.

Krivične istrage se okreću u slučaju smrti civila, dodaje se u vojnom izvještaju.

Više nezavisnih istraga pokrenuto je nakon ubistva novinarke Abu Akleh (51) tokom izraelske vojne racije u izbjegličkom logoru Jenin 11. maja 2022. i pokazalo se da je gotovo sigurno ubijena izraelskom vatrom i nije bilo dokaza o aktivnosti ekstremista u tom području.

Komitet za zaštitu novinara pozvao je izraelsku vojsku da izmjeni pravila službe kako bi se spriječilo ubijanje novinara i da se obezbijede brze nezavisne i transparentne istrage.

Uz to su pozvane SAD da daju obavještenje u kojoj je fazi navodna FBI istrazi ubistva novinarke.

federalna.ba/Beta

novinari Izrael