"Izrael odgovoran za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti"
(Izvor: Ilustracija/Jacobin)

"Izrael odgovoran za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti"

U vezi s izraelskim vojnim operacijama i napadima u Gazi od 7. oktobra, zaključujemo da su izraelske vlasti odgovorne za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i kršenja međunarodnog humanitarnog prava i zakona o ljudskim pravima, izjavila je u srijedu, Navi Pillay, predsjednica Istražne komisije Ujedinjenih nacija za okupiranu palestinsku teritoriju, uključujući Istočni Al-Quds (Jerusalem) i Izrael.

Pillay, sudinica iz Južnoafričke Republike i bivša komesarka UN-a za ljudska prava, istakla je da će njen izvještaj biti predstavljen Generalnoj skupštini UN-a u oktobru.

Naglasila je da je komisija zaključila da su izraelske vlasti odgovorne za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i kršenja međunarodnog humanitarnog prava i zakona o ljudskim pravima.

“To uključuje istrebljenje, namjerno usmjeravanje napada na civile i civilne objekte, ubistvo ili namjerno ubijanje, korištenje gladi kao metode rata, prisilno premještanje, rodni progon usmjeren na palestinske muškarce i dječake, seksualno i rodno zasnovano nasilje koje se svodi na mučenje i okrutno ili nečovječno postupanje“, istakla je Pillay.

Govoreći o izvještaju koji je predstavljen Vijeću za ljudska prava Pillay je rekla da se svijet suočava sa svojom najvećom prijetnjom nekažnjivosti za kršenja međunarodnog prava ukoliko počinioci ne budu pozvani na odgovornost i pravda se isporuči za sve žrtve.

“Napad 7. oktobra u Izraelu i posljednja izraelska vojna operacija u Gazi nisu se dogodili u vakuumu. Njima su prethodile decenije nasilja i odmazde, oduzimanja posjeda, nezakonite okupacije i uskraćivanja prava Palestinacima na samoopredjeljenje”, naglasila je Pillay.

Prema njenim riječima od 7. oktobra, , kada su napadači iz Gaze pokrenuli napade na Izrael, u osam mjeseci je u izraaelskim napadima na blokiranu enklavu ubijeno i povrijeđeno desetine hiljada djece, žena i muškaraca.

Nezavisna međunarodna istražna komisija UN-a navela je da je Izrael u Pojasu Gaze ubio i invalidima učinio na hiljade djece.

Komisija je sprovela dvije paralelne istrage: prvu, o napadima Hamasa i drugih palestinskih oružanih grupa na Izrael 7. i 8. oktobra, i drugu o izraelskim vojnim operacijama i napadima na Pojas Gaze između 7. oktobra i 31. decembra prošle godine.

"Hiljade Palestinaca je privedeno i držano bez komunikacije, a 120 izraelskih talaca se još uvijek drži u Gazi", rekla je Pillay.

Naglasila je da je u pitanju ogromna tragedija i da su “duboko uznemireni ogromnom ljudskom patnjom”.

Kazala je i da međunarodno pravo ima stroge i jasne propise o vođenju rata i samoodbrani.

Jedan od njegovih osnovnih principa koji je podvukla komisija je da nezakonito djelovanje jedne strane u oružanom sukobu ne opravdava nezakonito djelovanje druge strane.

“Izrael ima pravo da zaštiti svoje građane od nasilja palestinskih oružanih grupa, ali, čineći to, mora poštovati međunarodno pravo”, rekla je Pillay i dodala:

“Hamas i palestinske oružane grupe takođe moraju poštovati međunarodno pravo.“

Komisija je utvrdila da su ogromni broj civilnih žrtava u Gazi i široko rasprostranjeno uništavanje civilnih objekata i infrastrukture neizbježan rezultat namjerne strategije za nanošenje maksimalne štete.

Komesarka UN-a je rekla da su zanemarene zakonske obaveze razlikovanja, proporcionalnosti i adekvatnih mjera opreza.

“Izrael je takođe nasilno prebacio gotovo cjelokupnu populaciju u mala ograđena naselja koja su nesigurna i nenaseljiva”, rekla je Pillay i nastavila:

“Namjerna upotreba teškog naoružanja velikog destruktivnog kapaciteta u gusto naseljenim područjima predstavlja namjeran i direktan napad na civilno stanovništvo.”

federalna.ba/AA

ubijeni Palestinci djeca izvještaj Ujedinjene nacije
Ujedinjene nacije Bjelorusija oslobađanje Nobelovac
0 19.07.2024 13:33
biciklistička tura Njemačka-Srebrenik donacije djeca
0 19.07.2024 12:58
izraelska vojska napad Gaza ubijeni Palestinci
0 18.07.2024 08:59
Sudan žene djeca glad Liječnici bez granica
0 17.07.2024 09:26
izraelska vojska napad djeca
0 15.07.2024 10:10