Prilog: Irena Antić

Izrael ne odustaje od odgovora na iranski napad

U toku je novi sastanak izraelskog ratnog kabineta na kojem se raspravlja o odgovoru na iranski napad. Članovi kabineta su na sastanku održanom u nedjelju iznijeli različite stavove o tome kada i kako odgovoriti Iranu. „Cijenite našu suzdržanost prema Izraelu“, poručio je portparol Ministarstva vanjskih poslova Irana Naser Kanani (Nasser Kanaani). Istovremeno, svijet je u strahu od eskalacije sukoba na Bliskom Istoku. Na zahtjev Izraela održana je sjednica Vijeća sigurnosti UN-a nakon što je Iran lansirao više od 300 dronova i projektila ka Izraelu, u znak odmazde zbog napada na iransku diplomatsku misiju u Damasku. Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je premijera Izraela Benjamina Netanjahua (Netanyahu) da Sjedinjene Američke Države neće učestvovati u kontraofanzivi na Iran.

Ratni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua jednoglasnog je stava da će na iranski napad uslijediti odgovor. Još je potrebno usaglasiti stavove o tome, kada i kako. Netanjahu i njegovi bliski saradnici razmatraju obim izraelskog odgovora.

„Cijenite našu suzdržanost prema Izraelu“, poručio je zvaničnicima portparol Ministarstva vanjskih poslova Irana Naser Kanani, nakon rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a. Također, ponovio je da je iranska akcija legitimna. Kritizirao je i rad Ujedinjenih nacija, rekavši da Vijeće sigurnosti ima primarnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira. „Ovo Vijeće je u posljednjih pet mjeseci djelovalo pasivno na zahtjev Irana i drugih država“, poručio je Kanani.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, koju je sazvao Izrael nakon što je Iran u pravcu izraelske teritorije ispalio oko 300 dronova i raketa, uslijedile su oštre međusobne optužbe Irana i Izraela da su glavna prijetnja miru na Bliskom Istoku. Izraelski ambasador pri UN-u Gilan Erdan (Gilad) iznio je stav svoje zemlje koja insistira na kažnjavanju i odmazdi. Iranski ambasador pri UN-u Amir Said Iravani (Saeid) pozvao je Sjedinjene Američke Države da se ne uključuju u konflikt.

„Napad Irana na Izrael nije se dogodio u vakuumu, već je nastao kao rezultat nereagiranja Vijeća sigurnosti UN-a na izraelski napad na iranske diplomatske objekte, od kojih je posljednji bio u Damasku“, izjavio je stalni ruski predstavnik pri UN-u Vasilij Nebenzja (Vasily Nebenzya) na hitnoj sjednici sazvanoj zbog napada Irana na Izrael.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) rekao je da je Bliski Istok na ivici velikog sukoba i da je došlo vrijeme za deeskalaciju i maksimalnu suzdržanost. Na smirivanje tenzija na Bliskom Istoku također su pozvali su ambasadori SAD-a i Ujedinjenog kraljevstva pri UN-u, Robert Vud (Wood) i Barbara Vudvard (Woodward).

Američki predsjednik predsjednik Džo Bajden upozorio je premijera Benjamina Netanjahua da SAD neće učestvovati u kontraofanzivi na Iran. Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) i ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) razgovarali su sa svojim kolegama iz Saudijske Arabije, Turske, Egipta i Jordana, naglašavajući potrebu izbjegavanja eskalacije, važnosti koordiniranog diplomatskog odgovora, ističući da će SAD nastaviti podržavati odbranu Izraela. Francuski avioni presreli su "ono što su trebali" tokom iranskog napada na Izrael, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), koji je naglasio i da je taj potez učinjen u znak podrške Izraelu. Njemačka ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) pozvala je Iran da zaustavi napade na Izrael i poduzme korake deeskalacije u regionu. Ministri vanjskih poslova Evropske unije trebali bi sutra održati sastanak na kojem će razgovarati o sukobu Izraela i Irana te o dešavanjima u regionu.

PSNATO Sofija Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 25.05.2024 21:46
Srpsko građansko vijeće Milorad Dodik
0 25.05.2024 18:41
Tuzlanska kapija Željko Komšić Novak Đukić
0 25.05.2024 18:31
Švedska protesti
0 25.05.2024 17:48