Iznenadni odlazak iz politike premijerke Novog Zelanda
(Izvor: EPA-EFE/LUONG THAI LINH)

Iznenadni odlazak iz politike premijerke Novog Zelanda

Neočekivana najava ostavke označila je kraj petogodišnjeg mandata premijerke Novog Zelanda Jacinde Ardern koja je zbog empatičnog načina rukovođenja tokom nekoliko kriza dobila međunarodne pohvale. Usljed pritisaka troškova života i sve većeg nezadovoljstva javnosti njena popularnost nedavno je, međutim, počela da opada u korist glavne konzervativne opozicije uoči opštih izbora naredne jeseni, pišu svjetski mediji a prenosi Radio slobodna Evropa.

Ardern (42), koja je kao premijerka Novog Zelanda postala globalna liberalna ikona ali se suočila sa sve većim političkim izazovima uoči predstojećih izbora, iznenadno je 19. januara najavila da će odstupiti s mjesta čelnice zemlje, piše New York Times. U emotivnom govoru u novozelandskom gradu Napieru, Ardern je rekla da se lično ne osjeća spremnom da završi još jedan mandat i da će s dužnosti otići do 7. februara.

Ardern je postala premijerka 2017. i osvojila historijsku ponovnu pobjedu 2020, zahvaljujući najviše odgovoru Novog Zelanda na kovid, koji je omogućio stanovnicima da žive uglavnom normalan život veći dio pandemije. Međutim, njena Laburistička stranka od tada je oštro pala u anketama zbog ekonomskih problema i uočenog porasta nasilnog kriminala koji je doprinjeo osjećaju nezadovoljstva, ukazuje New York Times.

U decembru je podrška Laburistima iznosila 33 posto, u poređenju s 38 posto Nacionalne stranke desnog centra, koju vodi Christopher Luxon. Ipak, Ardern je ostala lično popularna među biračima, navodi list, dodajući da je redovno bila ispred Luxona u anketama kao "omiljena premijerka" većine Novozelanđana. Ubrzo nakon neočekivanog uspona na vlast kao najmlađa premijerka Novog Zelanda u 150 godina, Ardern je, naglasio je New York Times, postala nešto poput svjetski slavne osobe, naročito jer je predstavljala dobrodošlu alternativu politici koju je zastupao tadašnji predsjednik SAD Donald Trump.

Ko god da zauzme mjesto Ardern, suočiće se s velikim izazovima u narednim mjesecima, ukazuje Times na mišljenja analitičara.

Ardern se suočila s nizom kriza tokom svojih pet i po godina na mjestu premijerke, od kojih je najpoznatiji teroristički napad u martu 2019. na dvije džamije u Christchurcheu, kada je napadač ubio 51 osobu, podsjeća londonski list uz ocjenu da su je njeno saosećanje sa žrtvama i sigurno rješavanje posljedica učinili liderkom popularnom širom svijeta.

Kasnije te godine, u decembru, ponovno je pokazala svoju dubinu osjećaja u suočavanju s tragedijom kada su 22 osobe poginule u vulkanskoj erupciji na Bijelom ostrvu.

Međutim, dodaje Times, iako je Ardern imala snažnu podršku tokom pandemije COVID-19, njena popularnost je s vremenom slabila dok se borila s padom povjerenja u vladu, sve gorom ekonomskom situacijom ali i oživljavanjem konzervativne opozicije. Pojedini analitičari smatraju da će ko god zauzme njeno mjesto premijera, raditi u veoma teškim uslovima do opštih izbora 14. oktobra. Politički analitičar sa Univerziteta Victorija u Wellingronu Bryce Edvwrds smatra da je ostavka poštedila Ardern od "ponižavajućeg izbornog rezultata u oktobru".

Bryce je također rekao da je odlazak Ardern "nešto poput samoubilačke misije" za laburiste, čime je poslana snažna poruka kako čak ni premijerka ne vjeruje da bi njena vlada mogla da pobijedi u oktobru. Vijest o ostavci premijerke Novog Zelanda je došla kao takvo iznenađenje da je Ardern morala odbaciti sugestije da je time pokušavala preduhitriti bilo kakav skandal ili da se povlači jer njena stranka zaostaje u nedavnim anketama birača, piše Washington Post.

Ardern je rekla novinarima da će obavljati dužnost poslanice do aprila i da se veseli što će više vremena provoditi sa svojom porodicom, navodi list, dodajući da se čini da je također odbacila spekulacije da bi mogla preuzeti visoku poziciju u Ujedinjenim nacijama, rekavši da je bila fokusirana na služenje svojoj zemlji i stranci, a ne na svoju karijeru.

Ardern je, piše Washington post, dobila pohvale za svoje mirno upravljanje pacifičkom državom kroz niz velikih događaja i kriza. Dok ju je časopis Atlantik 2020. opisao kao vjerovatno "najefikasniju liderku na planeti", u novije vrijeme, međutim, lokalni osjećaji prema njenoj administraciji su se pogoršali.

Policijski izvještaji ukazuju da su se prijetnje upućivane lično premijerki Ardern gotovo utrostručile posljednjih godina, ističe list i dodaje kako je premijerka s vremena na vrijeme bila i meta mizoginog zlostavljanja. Predstojeći izbori će se vjerovatno fokusirati na ekonomiju i troškove života, ukazuje list na ocjene analitičara od kojih pojedini ne isključuju opciju da bi laburisti možda mogli proći bolje nakon što Ardern ode s vlasti.

Ardern je, prema pisanju lista, nastojala da hoda po žici spoljne politike između najvažnijeg bezbjednosnog partnera - SAD i Kine, koja je najveći trgovinski partner Novog Zelanda. Međutim, prošle godine je priznala da "razlike" između njene zemlje i Kine postaju "sve teže pomirljive". Taj će odnos, zaključuje Washington post, biti test za sljedećeg premijera.

federalna.ba/Beta

Jacinda Ardern Novi Zeland