Izmjene Zakona o VSTV-u vraćene na usaglašavanje
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Izmjene Zakona o VSTV-u vraćene na usaglašavanje

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH i koji se našao danas na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH, vraćen je na dodatno usaglašavanje.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je novinarima nakon sjednice VMBiH da je to jedna od bitnijih tačaka koju su razmatrali te da je na taj dokument bilo tehničkih, ali i političkih primjedbi.

- Vidjeli ste da se neke stvari u Vijeću pomjeraju i uveli smo praksu da se ne preglasavamo na bitnim tačkama - naglasio je Konaković.

Govoreći o Nacrtu zakona o vanjskim poslovima BiH, koji je predložilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, kazao je da na toj tački nije bilo političkih problema te da postoji saglasnost da se ta oblast uredi kvalitetnije nego što je to bio slučaj do sada.

- Ali, taj nacrt povezujem sa sistematizacijom i organizacijom unutar Ministarstva. Taj dokument je bio u proceduri i analizama sam uočio da je bitnija ozbiljnija reorganizacija od ponuđenog dokumenta. Posebno je bitno pitanje konzulata, koji još nisu sistematizirani - pojasnio je Konaković.

Dodao je da su povezali te dvije oblasti te da su Nacrt zakona vratili na tehničku doradu.

Nacrt o zakona o vanjskim poslovima BiH, uvjeren je, bit će usvojen za nekoliko sedmica, kao i nova sistematizacija unutar Ministarstva.  

federalna.ba/Fena

Zakon o VSTV Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Vijeće ministara
0 13.05.2024 17:02
Edin Forto Vijeće ministara BiH
0 07.05.2024 18:26
Zukan Helez Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Sud BiH Izborni zakon BiH
0 07.05.2024 17:46