videoprilog Jelene Žerajić (Dnevnik 2)

Izmjene Zakona o VSTV tema Foruma o reformi integriteta pravosuđa u BiH

Reforma bh. pravosuđa godinama tapka u mjestu. U isto vrijeme, vlada opšte nepovjerenje u pravosudne institucije. Vrijeme je za reformu i usvajanje hitnih izmjena Zakona o Visokom sudskom i tužilaškom savjetu BiH. Svi otpori moraju biti otklonjeni, poručili su međunarodni predstavnici nadležnima u BiH.

Brojni problemi prate pravosuđe u Bosni i Hercegovini. Politički uticaj, odsustvo integriteta i posljedično odsustvo povjerenja građana samo su neki, na koje su upozoravali važni izvještaji poput Pribeovog, izvještaja Fonda otvorenog društva, te OEBS-a.

“Prema posljednjim podacima Misije kada je riječ o slučajevima korupcije, možemo reći da Bosna i Hercegovina u većini slučajeva ne pokazuje dovoljno volje ili kapaciteta za procesuiranjem visokoprofilnih slučajeva, na profesionalan, efikasan i nepristrasan način”, kazala je Kathleen Kavalec, šefica Misije OEBS-a u BiH.

Izmjene Zakona o VSTS-u, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH, kažu, napravilo je iskorak. Uvođenje obaveze podnošenja izvještaja o imovini kao i načinu sticanja, pozdravili su iz Transparencyja.

“Jako je važno da imovinski kartoni obuhvataju i srodnike i druga povezana lica. Isto tako je suštinski važno osigurati robusan mehanizam provjere imovine, jer bez toga nam ovo neće puno značiti”, ističe Srđan Blagovčanin, član Transparency Internationala BiH.

Među izmjenama našle su se i sljedeće oblasti: sukob interesa, transparentnost, disciplinski prekršaji i postupci i preispitivanje odluka Savjeta. Venecijanska komisija, ipak, sumnja da ovako koncipirana prelazna rješenja neće biti provodiva bez kompletne reforme sistema. Jačanje integriteta preduslov je za uspostavu nezavisnosti i vraćanje povjerenja građana u pravosuđe.

“Od fundamentalnog je značaja da osiguramo integritet nosilaca pravosudnih funkcija - to je jedan od naših ključnih prioriteta, i to sa dobrim razlogom. Bez snažne vladavine prava nemoguće je postići pravi i održiv napredak u drugim oblastima društva, bilo da je riječ o izborima, slobodi medija ili biznisu”, navodi Ekaterina Dorodnova, zamjenica šefa Delegacije EU-a u BiH.

Da stanje u pravosuđu nije ništa gore nego u drugim sektorima, smatra glavni federalni tužilac Munib Halilović, ali naglašava da u tome i jeste problem, jer bi trebalo da prednjači kvalitativno nad drugima, zbog čega su reforme potrebne: “Svako sebi uzima pravo da kaže da su kriminalci u pravosuđu, da je sve tamo korumpirano. Ja se sa tim ne slažem, smatram da veliki broj kolega pošteno radi svoj posao. Tu je jedan procenat kolega koji godinama idu iz afere u aferu”.

Izgubljeno povjerenje je najteže vratiti, pa tako bh. pravosuđe ima dug put ispred sebe. Reforma ove oblasti korak je na putu naše zemlje ka Evropskoj uniji, iz koje jasno poručuju: vladavina prava nema alternativu.

federalna.ba

Forum pravosuđe
BiH pravosuđe EU Ambasada SAD OSCE Ambasada Švedske
0 31.03.2021 20:00
Adil Osmanović SDA pravosuđe
0 26.02.2021 20:16
Biljana Simeunović pravosuđe
0 24.02.2021 14:51
Vijeće ministara Vijeće ministara Bosne i Hercegovine javne nabavke Agencija za javne nabavke BiH BiH Oružane snage BiH pravosuđe pravda
0 03.02.2021 18:53
sud Sud BiH pravosuđe BiH kršenje ljudskih prava
0 28.01.2021 20:33
OHR BiH građani pravosuđe povjerenje
0 21.12.2020 14:13