Izložen prvi automobil princa Philipa
(Izvor: AFP)

Izložen prvi automobil princa Philipa

Automobil star gotovo 90 godina koji je nekada pripadao nedavno preminulom britanskom princu Philipu izložen je u muzeju u Šri Lanki, gdje važi za centralni eksponat.

Vojvoda od Edinburgha, koji će sutra biti sahranjen, bio je veliki ljubitelj automobila, a "standard devet" iz 1935. godine kupio je za 12 funti tokom boravka u najvećem gradu Šri Lanke Kolombu 1940. godine, kao pripadnik Britanske kraljevske mornarice.

"Kada se vratio početkom pedesetih, došao je i pogledao automobil. Rekao je da se nada da su kočnice ispravne jer ranije nisu bile", izjavio je Sanjeev Gardiner, koji je čuvao automobil u svom hotelu "Galle face" u Kolombu.

Gardiner je rekao da je princ Philip priznao da je taj automobil prvo vozilo koje je kupio. Vojvoda od Edinburgha postao je pokrovitelj Kluba motornih vozila "Standard".

Hotel "Galle face" jedan je od najstarijih u bivšoj britanskoj koloniji, a muzej je izgrađen oko srebrno-crnog putničkog vozila.

Princ Philip nije uspio da spusti cijenu polovnog vozila, mada je uspio da plati u dvije rate u roku od mjesec dana.

Prema dokumentima koji se čuvaju u muzeju, princ Philip je prvi put pomenuti automobil vozio od Kolomba do pomorske baze u Trikonmaliju, koja se nalazi na 260 kilometara od najvećeg grada Šri Lanke.

"Automobil je prešao 93.040 kilometara, nekoliko puta je restauriran i još može da se vozi, ali su veliki troškovi osiguranja, što znači da se više ne koristi", rekao je Gardiner za AFP.

Gardinerov otac Cyril kupio je ovaj automobil početkom pedesetih godina prošlog vijeka. On je kraljevskoj porodici iznajmljivao "kadilak" u kojem su se vozili princ Philip i kraljica Velike Britanije Elizabetha Druga tokom prve zvanične posjete Šri Lanki 1954. godine.

Prema riječima Gardinera, u toku je restauracija dva automobila koje su koristili članovi kraljevske porodice.

Princ Philip, koji je preminuo prošle sedmice u 100. godini, bio je veliki zaljubljenik u automobile i često ih je sam vozio.

Međutim, 2019. godine je predao vozačku dozvolu nakon sudara usljed kojeg se njegov automobil prevrnuo i u kojem je povrijeđeno još dvoje ljudi.

Kovčeg u kojem će biti sahranjen vojvoda od Edinburgha sutra će do zamka Windsor voziti "Land Rover Defender", vozilo u čijem je dizajniranju učestvovao princ Philip.

federalna.ba/Srna 

Automobili princ Philip
Automobili oldtimeri Mille Miglia Italija Rally
0 17.06.2021 11:21
policija Njemačka Saobraćaj Automobili kazne
0 16.06.2021 14:20
Event data recorder automobil novi automobili Automobili crna kutija promet Sigurnost
0 15.06.2021 09:56
Švedska Automobili Dizelaši Dizel Benzin Benzinci
0 14.06.2021 09:58