videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Izložba 'Zmijanje' u Gradskoj galeriji u Bihaću

U Gradskoj galeriji u Bihaću proteklog vikenda otvorena je izložba “Zmijanje”. Prezentirani su završni radovi, kao i metode i tehnike koje su studenti Tekstilnog odsjeka Tehničkog fakulteta u Bihaću koristili za izradu odjevnih predmeta inspirisanih zmijanjskim vezom.

Zmijanjski vez su izrađivale žene sa Zmijanja, visoravni pored Banja Luke, za ukrašavanje ženske odjeće i drugih predmeta, kao što su vjenčanice, marame, haljine i posteljina. Motivi su jednostavni i inspirisani iz prirode a  vez je 2014. godine uvršten na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Od tad je dobio na značenju, ali arhitektica i dizajnerica Aleksandra Ivanković smatra da taj potencijal nije dovoljno iskorišten.

„Kad sam počela da radim svoje modele inspirisane zmijanskim vezom, htjela sam da napravim neki pokazni model kako bilo koji dio naše ornamentike sa bilo kog prostora može da se primijeni u savremenom obliku jer mislim da je to način da tradicija preživi. Ne da se doslovno prenosi kako je bilo nekad. Naravno, i na taj način, ali mladima da se približi kroz ovaj neki savremeni izraz“, kaže Aleksandra Ivanković, voditeljica Imaginarum studija u Banjoj Luci.

U saradnji s Tekstilnim odsjekom Tehničkog fakulteta u Bihaću, krajem prošle godine pokrenut je projekt na kojem je šest studenata treće godine radilo na dizajnu odjeće koristeći zmijanjski vez kroz savremeni koncept.

„Najvažnije je bilo istražiti temu. Istražiti šta je zmijanje, tradicionalnu odjeću Bosne i Hercegovine i dati neku modernu dozu, da ima duh 21. stoljeća. Sam dizajn, kad je sve to došlo na svoje mjesto, kratko je trajao. No sama proizvodnja ovog rada je trajala nekoliko mjeseci“, ističe Kristina Vinčar, studentica Tekstilnog odsjeka Tehničkog fakulteta u Bihaću.

„Pored samog veza ono što se radi rukom, ručno se veze, pokušali smo s  našim lokalnim umjetnicima, prijateljima Tekstilnog odsjeka Nerminom Ferhatovićem izraditi sita. Tako da su studenti tri-četiri dana radili na izradi sitotiska. Tako su savladali i određenu tehniku koja im odlično dođe za ovakav vid posla“, objašnjava Dejla Ramić, voditeljica Tekstilnog odsjeka Tehničkog fakulteta u Bihaću.

Prva izložba i modna revija bihaćkih studenata održana je u Banja Luci u augustu, gdje je nekoliko odjevnih predmeta i prodano. Izložba „Zmijanje“ može se posjetiti u Gradskoj galeriji u Bihaću do 26. septembra.

federalna.ba

zmijanje Bihać
prijem policajaca spašavanje Bihać
0 29.11.2022 13:28
Bihać muzej Muzej AVNOJ-a
0 26.11.2022 11:44
Bihać medicinska škola mentalno zdravlje
0 17.11.2022 22:20
pumpe za vodu naselja Bihać
0 15.11.2022 10:54
pomozi.ba Bihać javna kuhinja USK Udruženje oboljelih od karcinoma Behar
0 04.11.2022 20:03