Izložba umjetničkih radova iz kolekcije Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti

Izložba umjetničkih radova iz kolekcije Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti

Izložba umjetničkih radova iz kolekcije Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, otvorena je danas u Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

Prezentovani su radovi 28 autora, a ujedno je predstavljen i katalog otkupljenih radova u periodu od 2008. do 2023. godine. Radovi će do  daljnjeg biti postavljeni u Ministarstvu.

Ministrica kulture i sporta Federacije BiH Sanja Vlaisavljević napominje da izložba, između ostalog, ima za cilj da pokaže da je Ministarstvo mjesto okupljanja koje je u proteklih šest mjeseci adaptirano za ovakve događaje.

- Postavljeni su radovi priznatih bh. umjetnika i svako oko će naći nešto što njemu odgovara. Neka posjetitelji ponesu priču od slike do slike i ja se nadam da je ovo tek mali korak otvaranja ovog ministarstva za ovakve događaje – izjavila je Vlaisavljević.

Koncept izložbe podrazumijeva postavku radova autora različite starosne dobi, a djela pojedinih umjetnika su izložena posthumno.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo Armin Omerović ističe da Fondacije od 2008. godine otkupljuje umjetnička djela putem konkursa, a ti radovi će biti izloženi diljem Bosne i Hercegovine. 

-  Na taj način podržavamo bh. umjetnike i danas ćemo predstaviti 120 radova. Izloženi su radovi velikih bh. umjetnika, ali i njihovih mlađih kolega, tako da je pravo bogatstvo posjetiti ovu izložbu – rekao je Omerović.

Radovi su izvedeni različitim slikarskim, odnosno grafičkim tehnikama, putem fotografije ili kombinovanih medija. Teme kompozicija određene su primarnim interesima autora.

Na izložbi su prezentovana djela Izeta Alečkovića, Hakije Kulenovića, Muhameda Ćeifa, Miroslava Bilaća, Adisa Lukača, Seida Hasanefendića, Svetislava Cvetkovića, Željka Korena, Maje Rubinić, Almedine Ferhatović, Borisa Hodaka, Daria pehara, Avde Žige, Halila Tikveše, Admira Mujkića, Marine Finci, Taide Jašarević, Magdalene  Džinić – Hrkač, Adele Nurković – Kulenović, Mensura Porovića, Mehmeda Klepe, Šemse Gavrankapetanović, Ivane Ćavar, Admira Halilovića, Renate Papište i Željka Korena.

federalna.ba/Fena

izložba
Fasade i interijeri gradova svijeta Sarajevo izložba
0 15.02.2024 21:16
projekat "Ratne ljubavi" BKC Sarajevo izložba
0 14.02.2024 13:01
izložba Grupa Zvono
0 09.02.2024 12:42
Muzej Grada Zenica Adnadin Jašarević stripovi izložba
0 09.02.2024 09:13