Izložba 'Sevdalinka - slika, riječ i zvuk' u Zemaljskom muzeju BiH
(Izvor: FENA /Harun Muminovic)

Izložba 'Sevdalinka - slika, riječ i zvuk' u Zemaljskom muzeju BiH

U Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu postavljena je izložba ‘Sevdalinka - slika, riječ i zvuk’, koja predstavlja hronološki razvoj (od srednjeg vijeka do savremenog doba) usmene pjesme za koju se u narodu ustalio naziv sevdalinka.

Osim audio sadržaja, izložbu prati i serija likovnih radova nastalih inspiriranošću tom pjesmom. U zvučnoj komponenti performansa dostupni su snimci sevdalinke iz Folklornog arhiva Zemaljskog muzeja i Arhiva Radija Bosne i Hercegovine.

Autorica izložbe Nirha Efendić kazala je da će ‘uz lijepu priču o sevdalinki, posjetioci moći da osjete taj naš kulturni identitet’ te najavila da će ta izložba biti postavljena u Zemaljskom muzeju BiH nekoliko mjeseci.

Sevdalinka pripada redu najljepših usmenoknjiževnih vrsta koje je iznjedrio narod Bosne i Hercegovine. Na izložbi je predstavljena kroz povijesna razdoblja, kroz koja se razvijala i sazrijevala u kulturnom miljeu Bosne.

Izložbu je organizirao Zemaljski muzej BiH, a finansijski podržali ASA banka te Fondacija za scenske, likovne i muzičke umjetnosti Federacije BiH.

federalna.ba/Fena

Sevdalinka - slika, riječ i zvuk Zemaljski muzej BiH izložba
Franjevački muzej galerija Gorica Livno Međunarodni grafički centar Ljubljana izložba
0 30.11.2022 18:36
Milan Popović Mostar izložba
0 22.11.2022 21:33
izložba Ivan Meštrović Prag
0 21.11.2022 11:31