Izložba oldtimera u Mostaru 

U Mostaru su se okupili vlasnici starih automobila, na godišnjem međunarodnom skupu oldtimera. Oldtimere neki nazivaju "zlatom u garaži". Vrijednost raritetnih primjeraka, raste vrtoglavom brzinom. No, njihovi vlasnici kažu da ne postoji novac za koji bi ih prodali.

Ovi su automobili bili ispred svog vremena. Na cestama i danas privlače pažnju. Vole ih zvati – auta s dušom. Danas su ih njihovi vlasnici okupili na jednom mjestu – u Mostaru, na Međunarodnoj izložbi starih vozila, u organizaciji Oltimer kluba Mostar. 

“Mi se već 11 godina borimo, sami. Donijeli smo najveće sportsko priznanje u državu. Doveli smo jednu svjetsku organizaciju, FIVU u BiH, bez ičije pomoći. Ušli smo u UNESCO. Postali smo član i partner s UNESCO-om. Prije godinu dana smo primljeni u Olimpijski savez. Mislim da radimo nešto respektativno za ovu državu i ovaj grad”, kaže  Zdravko Vidović, predsjednik Oldtimer kluba Mostar.

Susret ljubitelja starih vozila je tradicija, koja nije prekidana ni tokom pandemije. Susreli su se i prošle godine. 

“I ove i prošle godine je sve neobično i vrlo teško da sve ovo odradimo. Ipak smo se kao klub potrudili da ovo završimo i da bude na nivou , kako bismo na najbolji način predstavili svoj grad Mostar i svoju državu Bosnu i Hercegovinu”, govori Vidović. 

Oko 60 oldtimera, s područja nekoliko država, prodefilovat će ulicama Mostara.

“Naša druženja su takva da okupimo što veći broj ljubitelja oltimera. Mi smo iz Vrnjačke Banje došli s pet vozila, s 12 članova”, kaže Goran Barlov, predsjednik Oldtimer kluba iz Vrnjačke Banje. 

“Došli smo s jednim vozilom, ali vrijednim. Golf jedinica, kabrio. Ovo je perfektno. Evo, i kiša je stala. Biće ovo dobar, dobar susret”, ističe Teufik Isaković, predsjednik Oldtimer kluba iz Subotice. 

Vozila su izložena s namjerom da ih obiđu i vide znatiželjni građani. Njihovi vlasnici žele potaknuti i mlađe generacije, kako bi proširili ljubav prema starim automobilima.

Organizatori revije, članovi Oldtimer kluba Mostar, zadovoljni su odzivom, posebno uzimajući u obzir situaciju u zemlji i okruženju kada je riječ o poteškoćama prilikom putovanja i organizovanju većih okupljanja, a zbog mjera zabrana usljed pandemije koronavirusa.

federalna.ba

Mostar oldtimeri
Mostar ljeto Mostarsko ljeto manifestacija radio Federalni radio Radio Federacije BiH
0 19.06.2021 15:25
Mostar Delegacija EU u BiH Federalni radio
0 18.06.2021 18:05
EU Johan Sattler pomoć Mostar
0 18.06.2021 13:19
Johann Sattler Mario Kordić Salem Marić Mostar
0 17.06.2021 20:45