Izložba 'Nevesinjska olimpijada' postavljena u Olimpijskom muzeju u Sarajevu
(Izvor: Fena)

Izložba 'Nevesinjska olimpijada' postavljena u Olimpijskom muzeju u Sarajevu

Na Međunarodni dan muzeja, u zgradi Olimpijskog muzeja u Sarajevu, postavljena je izložba ‘Nevesinjska olimpijada’ Muzeja Hercegovine u Trebinju.

Izložbu čine panoi na kojima je prezentiran historijat olimpijade, pripremljen na osnovu arhivske građe, novinskih tekstova i starih fotografija, kao i trofeji i nagrade koje su dodjeljivane u pojedinim disciplinama. Izložbu je pripremila viši kustosica Muzeja Hercegovine etnolog Božana Đuzelović uz pomoć Dragana Grahovca, novinara Radija Nevesinje.

Kako naglašava u izjavi novinarima Đuzelović, Muzej Hercegovina u Trebinju uradio je 2019. godine izložbu ‘Nevesinjska olimpijada’, kao svjetsko kulturno-historijsko naslijeđe, jer su tad radili nominacijski fail za kandidaturu te manifestacije na UNESCO-vu listu.

Nevesinjska olimpijada je sportsko-tradicionalna manifestacija koja se odvija od 19. vijeka, u selu pored Nevesinja. Za potrebe izložbe objedinjeni su novinski tekstovi objavljeni o toj manifestaciji, od kraja 19. do početka 20. vijeka. Prvi plakat za Nevesinjsku olimpijadu je iz 1891. godine, a koristili su i monografiju Dragomira Grahovca - novinara Radio Nevesinja.

Direktorica Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže da je Nevesinjska olimpijada počela kao konjičke trke, a kao takva pročula se u Austrougarskom periodu i postala jedna od najznačajnijih i najmasovnijih u Bosni i Hercegovini.

Stoga se, ministar finansija Benjamin Kalaj opredijelio izdvojiti određenu novčanu sumu u te rase konja. Tako je pomogao nevesinjskim domaćinima da unaprijede autohtonu vrstu. Sudionici nisu bili profesionalni sportisti, nego su uslijed svakodnevnih fizičkih aktivnosti (obrada zemljišta, oranje, kopanje....) imali snažno tijelo i njegovali sportski duh.

- Ta manifestacija poslužila im je da se malo razonode. To im je značilo mnogo, bila im je to potvrda da su dobri u svom poslu. Vremenom se manifestacija proširila i na druge discipline (bacanja kugle, penjanja uz stub....) gdje se vrednovala zdrava ljudska fizička snaga te su novinari tu manifestaciju prozvali olimpijadom - kazala je.

Nevesinjska olimpijada je manifestacija jedinstvena na području Balkana, jedna od najstarijih, poslije ,,Sinjske alke” u Dalmaciji u Hrvatskoj, koja se održava od 18. vijeka. Kao najstarija na teritoriji Bosne i Hercegovine sačuvana viteška disciplina, ujedno se smatra da je najveći narodni sabor tradicije i viteštva u Bosni i Hercegovini.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum za izložbu kaže da je spoj tradicionalne i moderne olimpijade. Dokaz je to da kultura zaista ruši sve barijere. Podsjeća da je, UNESCO još prije desetak godina, počeo sa inicijativom koja je bila vezana za obnovu muzeja u Trebinju, ali i Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

- Muzeji su i mjesta dijaloga i gdje se mnogo toga može naučiti, a današnji događaj je dokaz toga. Moguće je naučiti mnogo toga iz prošlosti, ali i onoga što promoviše kulturni diverzitet Bosne i Hercegovine na pravi način - kazao je novinarima Šešum. 

Međunarodni dan muzeja ove godine za temu ima 'Muzeji, održivost i blagostanje', u BiH se obilježava 18 godina, a koordinator je ICOM (Nacionalni komitet muzeja) BiH.   

federalna.ba/Fena

izložba
izložba labirint Historijski muzej BiH
0 24.05.2024 10:04
Čitluk Saša Šantić izložba Irena Musa
0 24.05.2024 09:21
Kad majčina suza kane izložba Esad Esso Lukač
0 23.05.2024 17:56
Ćiril Ćiro Raić izložba Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača
0 20.05.2024 21:50