Izetbegović: Vlast nije uspjela osigurati napredak u ispunjavanju uvjeta na evropskom putu

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je održala konstituirajuću sjednicu Predsjeništva te stranje na kojoj su imenovani novi sastavi Kadrovske komisije, Komisje za statut i opće akta, za međunarodnu saradnju, iseljeništvo te usvojene izmjene pravila izbornog postupka.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na pres-konferenciji je kazao da je na sjednici razgovarano i o aktualnoj političkoj situaciju u Bosni i Hercegovini. Osvrnuo se i na status 50 i više bh. građana koji još uvijek nisu evakuisani iz Gaze.

- Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, svi hrvatski građani su evakuisani iz Gaze. Umjesto toga mi smo dobili nesuvisla objašnjenja koja samo pocrtavaju nesposobnost i nemoć aktualne strukture u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Po tim njihovim obrazloženjima, oni kao da ne žele izložiti opasnostima te ljude prilikom evaukacije. Insistiramo na tome da se pokrenu i ‘vade’ naše ljude iz Gaze - kazao je Izetbegović.

U vezi sa izvještajem Evropske komisije predsjednik SDA smatra da je “jasno i nedvosmisleno da aktuelna vlast nije uspjela osigurati potreban napredak u ispunjavanju uvjeta na evropskom putu, kao što je sasvim jasno da je Evropska komisija potpuno spustila ljestvicu zahtjeva u odnosu na 14 prioriteta”.

- Pozivamo aktualnu vlast da do naredne sjednice Vijeća EU iskoristi vrijeme za stalna zasjedanja Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine kako bi se ispunio barem dio kriterija protebnih za otvaranje pregovora. Imamo šansu, SDA će sa svojim kapacitetima podržati sve što je na evropskom putu - kazao je Izetbegović.

Osvrnuo se na izmjene Izbornog zakona dogovorene na Briselskom sastanku u junu prošle godine, po kojem će se šest mjeseci nakon formiranja strukture vlasti na državnom i entitetskom nivou faktički završiti pregovori vezani za potrebene izmjene Izbornog zakona kako bi se postigla implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

- Iduća godina je izborna u njoj se ne može mijenjati Izborni zakon, imamo još nekih 50 dana i insistiramo na tome da se u najmanju ruku usvoje izmjene koje će osigurati integritet i transparentnost izbornog procesa na lokalnim izborima 2024. godine – kazao je Izetbegović.

Kada je u pitanju Ustavni sud BiH, Izetbegović navodi da se radi o pokušaju da se zakonom promijeni sastav i način njegovog funkcionisanja.

- Mislim da se tu krenulo potpuno pogrešnim putem. Funkcionisanje Ustavnog suda se ne reguliše nikakvim zakonima, jedini zakon koji reguliše rad Ustavnog suda jeste sam Ustav i pravila koje oni samo u skladu sa Ustavom donose. ‘Trojka’ je pristala na nešto i napravila inicijalnu pogrešku nakon koje slijede sve ostale pogreške. Ne smije uopšte biti priče o izmjenama sastava i načina funkiconisanja Ustavnog suda putem zakona – kazao Izetbebegović.

Po pitanju budžeta BiH predsjednik SDA naglašava da su svi zakonom propisani rokovi za izradu budžeta institucija BiH probijeni prije više od mjesec dana.

- Mislim da se namjerno dovodimo u situaciju privremenog finansiranja. Ministar finansija već pominje privremno finasiranje pa i smanjenje budžeta u vremenu kad imamo inflaciju 10 posto i kada entitetski i kantonalni budžeti rastu po 20 i 30 posto godišnje. Insistiramo na tome da se ovaj proces pokrene i ubrza, da imamo pravi budžet za 2024. godinu, te da se usvoje izmjene zakona o plaćama u institucijama BiH. Naši prijedlozi su, nažalost, odbačeni na način da se spriječi dalji porast previskih plaća izabarnim dužnosnicima, a da se povećaju plaće uposlenicima – kazao je Izetbegović.

U ostvrtu na izbor Vlade HNK, čelnik SDA kazao je da “nema savršenih rješenja te da je bilo puno razloga da se ovaj korak napravi”.

- Prije svega zbog toga da ne uzdrmamo proces formiranja jednog probosanskog bloka, ‘četvorke’ kako sam to kolokvijalno nazvao. Prevagnuli su razlozi da se ipak ide u formiranje. Ljudi koji su branili Mostar i Hercegovinu sasvim sigurno znaju šta je dobro za Bošnjake u Hercegvini. U isto vrijeme sam insistirao na tome da se učini sve da se se sačuva odnos sa NES-om – kazao je Izetbegović.

federalna.ba/Fena

Bakir Izetbegović