Izetbegović: Pregovori o Izbornom zakonu poslije izbora
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Izetbegović: Pregovori o Izbornom zakonu poslije izbora

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je u Sarajevu imao sastanak s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, nakon kojeg je izjavio da Evropska unija i Michael vraćaju fokus na evropski put Bosne i Hercegovine.

- Nakon sastanka s Michelom ponuđena je "mapa puta" koja predviđa da se o Izbornom zakonu pregovara na jesen nakon izbora i formiranja koalicija. Michel je spreman da radi na jednoj agendi koja će spustiti ljestvicu sa 14. prioriteta i ići na nešto što je manje ambiciozno, što će nam omogućiti dobijanje kandidatskog statusa i pokretanje tog procesa - rekao je Izetbegović.

U pogledu "mape puta" kaže da su to teme koje su neophodne za BiH.

- Deblokade, stabilizacija prilika u BiH, bolja saradnja, evropski put prije sjednice Vijeća EU koja je krajem juna. Vjerovatno će oni doći u Sarajevo ili ćemo mi ići u Brisel, a zatim za jesen nakon izbora i nakon formiranja koalicija ove naše teške teme, Izborni zakon, državna imovina, zakon o zabrani genocida - pojasnio je Izetbegović.

Na sastanku je kazao Michelu da sastancima svi akteri moraju prisustvovati, te podvukao da se ne ide na reducirani format.

- Shvatili su da su i tu napravili grešku jer je reducirani format Izetbegović-Čović nikad nije imao šanse što je otvaralo mogućnost za špekulacije. Ovaj put ima da svi prisustvuju, ne da se izvlače i da onda prebiraju političke poene na tome što je neko drugi otišao u Brisel, a oni nisu. Ovo je naša zajednička zemlja, radi se o dramatičnim stvarima gdje treba svi da prisustvuju – konstatovao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, evropski predstavnici su napravili grešku što Bosnu i Hercegovinu nisu snažno podržali prema članstvu u Evropskoj uniji, a ne da podižu ljestvicu u smislu zahtjeva.

- Jučer smo vidjeli jednog drugačijeg Milorada Dodika, kooperativnijeg i po pitanju Althae i po pitanju evropskog puta općenito. Mislim da je to itekako rezultat posjete Michela i konačno danas sam čuo gospodina Čovića koji je jako za to da se održe izbori, da se HNS snažno priprema za izbore. Dakle jedan novi pristup i samog HDZ-a kada je u pitanju izborni proces – rekao je Izetbegović.

federalna.ba/Fena

Bakir Izetbegović Charles Michel