Izetbegović pozdravio stav Njemačke
(Izvor: Fena/Arhiv)

Izetbegović pozdravio stav Njemačke

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozdravio je zvanični stav Njemačke da je u reformi izbornog zakonodavstva potrebno izmijeniti Ustav BiH, kako bi se u potpunosti implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava i otklonila diskriminacija prema dijelu građana BiH koji nisu iz tri konstitutivna naroda.

- SDA već dugo zagovara taj stav kroz bezrezervnu provedbu presuda Sejdić-Finci i ostalih, što je i obaveza na evropskom putu, sadržana u 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Zahtjev SDA je, dakle, da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona - napisao je Izetbegović na Facebooku.

Veoma značajnim smatra i stav Savezne vlade Njemačke da bi insistiranje na načelu „legitimnog političkog zastupanja naroda“ moglo produbiti etničke podjele i otežati provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

- Bez reduciranja nadležnosti domova naroda na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ovaj zahtjev HDZ je neprihvatljiv za SDA, na čemu uporno insistiramo i što jeste glavni kamen spoticanja u dugogodišnjim pregovorima sa HDZ-om naglasio je.

Izetbegović je na kraju naveo da se nada se da će izneseni stavovi Njemačke biti okvir za djelovanje novog Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

federalna.ba/Fena

Bakir Izetbegović Izborni zakon Njemačka Evropski sud za ljudska prava BiH
NATO institucije BiH RS Otvoreni studio
0 24.06.2021 11:55
Europski parlament Hrvatska BiH konstitutivnost
0 23.06.2021 23:23
BiH migracije imigracija migracijska politika
0 23.06.2021 21:51