Izetbegović: Kampanja koja se vodi protiv Sebije Izetbegović je politički motivirana
(Izvor: SDA)

Izetbegović: Kampanja koja se vodi protiv Sebije Izetbegović je politički motivirana

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ističe da je decenijama prisutan proces unošenja razdora i smutnje među Bošnjake, a da je u posljednjim godinama važan segment tog procesa kompromitacija autoriteta koje Bošnjaci poštuju.

-Na udaru su, čemu svakodnevno svjedočimo, afirmisani političari, ulema, poznati branioci. I samo prezime Izetbegović je odavno predmetom ciljanih napada i diskvalifikacija. U posljednje vrijeme fokus je stavljen na moju suprugu Sebiju Izetbegović, profesoricu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

Kampanja koja se vodi je politički motivirana, radi se o borbi za vlast i pritisku čiji je cilj da se oslabi pozicija SDA pred nastavak pregovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona, navodi Izetbegović u izjavi za javnost koju je podijelio na svom Facebook profilu. 

Kako navodi, izvršilac najnovije kampanje vezane za akademsko napredovanje prof. Izetbegović je rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, a iz politički sasvim jasnih razloga, dodaje, uključio se i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

-Afera će potrajati i dobit će epilog na sudu u Sarajevu. U međuvremenu javnost će biti izložena spinovima, poluistinama i neistinama. Pozivam vas da prepoznate jeftine manipulacije koje potcjenjuju vašu inteligenciju, memoriju i moć rasuđivanja. Ovaj put vam obraćam pažnju na samo tri bitna elementa koji su bili uvod u pokušaj diskreditacije prof. Izetbegović. Sve je počelo izjavom Asima Kurjaka, profesora na Zagrebačkom sveučilištu da maltene ne poznaje Sebiju lzetbegović, i da nije bio mentor na njenom doktoratu.Ispostavilo se da postoji obimna dokumentacija o saradnji prof. Kurjaka sa prof. Izetbegović, niz zajedničkih projekata, više knjiga sa njegovom posvetom, i, naravno, kompletna dokumentacija o njenom doktoratu i njegovom mentorstvu. Suočen sa činjenicama, prof. Kurjak je zatim javno povukao svoju izjavu. Međutim, tu nije bio kraj, već se nastavilo sa novim neistinama, navodi Bakir Izetbegović.

Nakon propalog pokušaja sa kompromitacijom doktorata, dodaje, sišlo se stepenicu niže. Više nije bio sporan doktorat, ali doveden je u pitanje magisterij prof. Izetbegović, odnosno studij koji je ona obavila na Sarajevskom i Zagrebačkom univerzitetu.

-Na upit rektora Škrijelja Univerzitet u Zagrebu je odgovorio da ne postoji evidencija da je Sebija Izetbegović ikada studirala kod njih. Ponovo se pridružio i prof. Kurjak sa istom tvrdnjom. A zatim se utvrdilo da postoji i ova dokumentacija – upisni list, potvrde o završenim tečajevima kod prof. Kurjaka u sklopu magisterija, i na kraju sam indeks. U gostovanju na TV Hayat početkom marta 2023. prof. Izetbegović je predočila tri indeksa koji potvrđuju njen redovni studij u Sarajevu, a zatim i magisterski studij u Sarajevu i Zagrebu. U indeks izdan od Sveučilišta u Zagrebu upisano je deset ocjena, među njima i ocjena prof. Biserke Funduk-Kurjak, supruge prof. Asima Kurjaka.Čuvanje dokumentacije nije bila obaveza prof. Izetbegović, jer iza izdanih diploma i evidencija o studiranju stoji institucija koja ih je izdala, a ne kandidat. U ovom slučaju to je Medicinski fakultet u Sarajevu, i samo ovaj fakultet može potvrditi dokumente studenta ili ih dovesti u pitanje. I Medicinski fakultet je to uradio u saradnji sa Kantonalnom inspekcijom za visoko obrazovanje. Ad hoc komisija formirana u ovu svrhu je izvršila potrebne provjere dokumentacije, nakon čega je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta fakulteta jednoglasno utvrdilo da je kompletan akademski put prof. Izetbegović uredan, naglašava Izetbegović.

Po njegovim riječima, da dokumentacija nije bila uredna, nemoguće bi bilo da prof. Izetbegović prvo magistrira pod mentorstvom prof. Šimića, a zatim i doktorira pod mentorstvom prof. Kurjaka. U procese odobravanja magisterija i doktorata uključene su stručne službe fakulteta, nastavno-naučna vijeća, komisije. Dakle, deseci ljudi. I niko nikad od njih, upozorava on, nije imao bilo kakvu primjedbu sve dok se 25 godina poslije nije pojavio rektor Škrijelj, koji „praktično ne pokušava diskreditirati samo prof. Izetbegović, već i sve te ljude, svoje prethodnike, ugledne profesore i dekane sa Medicinskog fakulteta“.

-Pri tome niko nije našao za shodno da istraži kako je moguće da su njeni dosjei dvije decenije nakon što je magistrirala i doktorirala pronađeni razbacani u podrumu Medicinskog fakulteta, da niko ne istražuje ko je i kada dolazio na Medicinski fakultet i izuzimao njene dosjee u pripremi afere. Unatoč svemu navedenom, rektor Škrijelj je nastavio sa napadom. Ignorišući Medicinski fakultet u Sarajevu, ustvrdio je da „diploma magistra nije dostavljena Univerzitetu i ne postoji“. Na njegov prijedlog, Senat Univerziteta u Sarajevu je 6. marta 2023. godine većinom glasova članova Senata poništio je zvanje magistrice Sebiji Izetbegović.Naravno, konačnu odluku donijeće Sud. Presudu ćemo pričekati, jer su sudski procesi dugi i spori. Sud javnosti će se formirati brže. A taj sud bi trebao pomoći da se politika istjera iz časnih institucija kojima samo nanosi štetu. Politika nema šta tražiti na Univerzitetu u Sarajevu. Ni sarajevska, a naročito ne politika iz Zagreba, zaključuje Bakir izetbegović.

federalna.ba/Fena

Bakir Izetbegović reagovanje
Bakir Izetbegović Dnevnik D
0 04.04.2024 21:13
Dnevnik D Bakir Izetbegović
0 04.04.2024 20:54
Milorad Dodik Bakir Izetbegović SDA Trojka
0 28.03.2024 20:44
Mreža Bakir Izetbegović
0 19.12.2023 21:00
Bakir Izetbegović gostovanje
0 15.12.2023 11:45